По време на съвместното заседание между българското правителство и европейското

...
По време на съвместното заседание между българското правителство и европейското
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Сега е моментът темата за Западните Балкани реално да се придвижи

По време на взаимното съвещание сред българското държавно управление и европейското в Брюксел и пред ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, както и пред ръководителите на парламентарни групи, споделих, че в този момент е моментът да се употребява българското председателство, а по-късно австрийското, румънското, хърватското, с цел да може близо две години тематиката за Западните Балкани освен да се държи на вниманието на всички в Европа, само че и действително да се придвижи. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов на конференция в Дома на армията в Струмица, Република Македония, след края на първото взаимно съвещание сред държавните управления на Република Македония и България.

 © Българска телеграфна агенция
Премиерът Борисов добави, че след към 2-3 месеца може да се понижат цените за роуминг, по които сега беседват жителите на Република Македония и България. " Убеден съм, че Коридор номер 8 е като една пълноводна река, към която ще се развие стопанска система, туризъм и бизнес ", добави Бойко Борисов. По думите му това е транспортен кулоар, който от Албания през Скопие до България, дава опция да се свърже Азия с Балканите.

Българският министър-председател подчертава, че присъединението в сферите на инфраструктурата, връзките и енергетиката води до вложения и до по-високи приходи. Според Борисов вероятността за Македония да стане член на НАТО и Европейски Съюз е значима, само че акцентира, че това е избор извънредно на Македония, и България по никакъв метод не може да се бърка в тези връзки.

Премиерът Борисов изрази предпочитание България и Република Македония да продължат с поредицата от на практика дейности, с цел да може да продължи съдействието сред двете страни. Той се надява, че с изключение на Коридор номер 8 строителството на пътищата на територията на двете страни ще продължи, акцентирайки върху напречните коридори Солун - Скопие - Белград. " Трябва да имаме пътища, ж.п. линии, пристанища. Това е бъдещето на Балканите. Убеден съм, че когато се влагат пари в градеж не се вършат войни ", съобщи Бойко Борисов.

Българският министър председател разгласи, че на Балканите е нужна повече невзискателност, тъй като по този метод приходите и инфраструктурите на двете страни да се приближат до тези от Западна Европа. " Тайната, най-малко за нашата политика, е, че тя не е ориентирана нито към трети страни, а тъкмо противоположното - да създадем по този начин, че всички на Балканите да получим поравно и задоволително, както и да бъдат столиците ни присъединени, с цел да дадем опция на хората да пътуват, да вършат бизнес и да се движат свободно ", сподели Бойко Борисов. Затова съгласно него еднообразно значимо е Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, да вървят по своя европейски път. По думите му тайната е работа, невзискателност, без исторически искания и гръмки изречения. " Върнем ли се в тематика история, завършва бъдещото ", добави Бойко Борисов.

Накрая българският министър председател отговори на въпрос, насочен от македонски публицист, че не е значимо какво настояват учените какъв език е македонският, а е значимо, че хората от двете страни се схващат прелестно без потребността от спомагателен превод. " Какво по-важно има от това да се разбираме и да си вървим напред. Винаги може да намерим нещо, за което да се скараме, само че от дълго време сме се разбрали в нашите връзки да се опитаме да създадем практическите неща ", добави Бойко Борисов. По думите му България и Република Македония би трябвало да създадат по този начин, че хората да живеят по-добре, без да гледат обратно в предишното. По този метод ще избегнат и всевъзможни ненужни спорове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР