По време на реставрация на древен египетски храм екип от

...
По време на реставрация на древен египетски храм екип от
Коментари Харесай

Откриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храм

По време на реституция на античен египетски храм екип от немски и египетски археолози прави удивително изобретение - истински надписи на йероглифно писмо на възраст 2000 години. Става въпрос за храма на Есна, който се явява последният египетски храм, в чиято декорация има йероглифни текстове.

Сградата е издигната по времето на Птолемеите, само че главната му декорация е правена по римско време. Светилището е направено, за де се уважава незнаен господ, с андрогинен темперамент. Той е всесилен основател и настойник, който се демонстрира както като мъжки господ, по този начин и като женско провидение.

От античната паметна постройка е останало единствено предверието, богато украсено по стените с изображения на подиуми с обреден темперамент - фараонът, който танцува за боговете, риболовни подиуми и други ловни рисунки. Предполага се, че тези комплицирани украшения са лишили 2 епохи.

Този незабравим монумент на античната египетска просвета съдържа и надписи, красящи колоните на храма, само че известността му дават йероглифите по тавана. В египтологията се счита, че това са последните текстове с писмени знаци, направени върху сграда и разказват религиозните практики и разбирания на времето, поради което са толкоз скъпи.

Първото изложение на паметното основание в актуалната ера е останало от 1589 година, когато венециански търговец, посетил Египет, го разказва. По-късно, по времето на Наполеон, специалистите са заинтригувани от храма, тъй като го считат за отличен образец на храмовата архитектура в египетската античност. Най-голямото благосъстояние съставляват надписите, изследвани и оповестени от френския египтолог Серж Сонерон.

 Египетски календар

Най-забележителното в изображенията е астрономическият таван. Той съставлява изображение на нощно небе, нашарено с писмени знаци. Открити са изображения на съзвездията Голяма мечка и Орион. Съзвездието Голяма мечка в античен Египет смятали за проявяване за злия господ Сет, който умъртвил брат си Озирис. Той не може да слезе в подземния свят съгласно мита, а действителното изражение се вижда на небето. Съзвездието в никакъв случай не може да слезе под хоризонта и евентуално поради това е зародил този мит.

Открити са незнайни на науката непознати съзвездия. Едно от тях е изписано като Гъските на Ра. Става въпрос за антично египетско провидение. Тъй като на него не е направено изображение, учените не могат да схванат за кои звезди става въпрос.

След почистването на останките от насъбрани сажди и други наслоявания по храма се вижда образно, че той е чудесно непокътнат и работата по разкриването, консервирането и документирането на находката не престават, даже по време на пандемията от ковид.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР