По време на проведената днес дарителска конференция на ЕС бяха

...
По време на проведената днес дарителска конференция на ЕС бяха
Коментари Харесай

Донорската конференция на ЕС събра над 7,5 млрд. долара в помощ на Турция и Сирия

По време на извършената през днешния ден дарителска конференция на Европейски Съюз бяха събрани над 7 милиарда евро за подкрепяне на Турция и Сирия , потърпевши тежко от мощните трусове от предишния месец, заяви Анадолската организация.

" Общият размер на поетите финансови задължения възлиза на 7 милиарда евро ", разгласи шведският министър председател Улф Кристерсон в края на Международната донорска конференция " Заедно за хората в Турция и Сирия ".

Кристерсон съобщи, че събирането на средства е " достигнало задачата си ".

Събитието беше проведено взаимно от Европейската комисия и шведското държавно управление, което пое на 1 януари ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също приветства обещанията.

" Много ви благодаря, че показахте на хората в Сирия и Турция, че не са сами, че ни е грижа, че сме тук, с цел да помогнем ", сподели тя.

Самата Европейска комисия даде обещание 1 милиард евро за възобновяване на Турция и спомагателен пакет от 108 милиона евро за филантропична помощ и ранно възобновяване в Сирия.

На 6 февруари трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер раздрусаха Южна и Югоизточна Турция, отнемайки живота на над 50 000 души.

Около 13,5 млн. души бяха наранени в 11 провинции на Турция, а точно Кахраманмарас, Хатай, Газиантеп, Адияман, Малатия, Адана, Диарбекир, Килис, Османие, Санлиурфа и Елазиг.

В прилежаща Сирия са починали минимум 4500 души, а ранените са повече от 8700.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР