По време на посещението си в Москва унгарският външен министър

...
По време на посещението си в Москва унгарският външен министър
Коментари Харесай

Унгария ще разшири ядрената си централа с помощ от Русия

По време на визитата си в Москва унгарският външен министър даде обещание да продължи разширението на унгарската нуклеарна централа, изграждана от съветската държавна нуклеарна организация, съобщи БГНЕС.

Петер Сиярто съобщи, че двете страни са се договорили за по-нататъшно съдействие в региона на енергетиката, в това число за удължение на опцията Унгария да купува повече газ, в сравнение с по настоящия си контракт, в случай че е належащо.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който поддържаше близки връзки с съветския президент Владимир Путин преди Москва да изпрати войски в Украйна, подлага на критика глобите на Европейски Съюз и е безапелационен, че централноевропейската страна би трябвало да продължи да си сътрудничи с Русия за енергийните си потребности.

Централата в Пакш, южно от Будапеща, е единственото нуклеарно оборудване в Унгария и обезпечава към 40 % от потребностите на страната от електрическа енергия.

Унгария има за цел да вкара в употреба два нови реактора до 2030 година, като построяването им е част от договорката, подписана през 2014 година сред Орбан и Путин.

Сиярто съобщи, че страната му се е споразумяла с Русия за смяна на контракта за строителство и финансиране на разширението на АЕЦ " Пакш ".

Той изрази вяра, че Европейската комисия " бързо " ще утвърди изменението, " с цел да можем да продължим напред с тази инвестиция ".

" Надяваме се, че Европейската комисия не желае да заплаши дълготрайната сигурност на унгарските енергийни доставки ", сподели Сиярто във видеообръщение.

" В доста случаи те очевидно се пробват да блокират сполучливото нуклеарно съдействие сред Унгария и Русия в цяла Европа с политически средства и противозаконни решения. ", добави той.

Будапеща и Москва са се договорили за продължение на доставките на съветски недопечен нефт за унгарската MOL по петролопровода " Дружба ", който минава през Украйна. MOL ще договаря непосредствено с украинските оператори на тръбопровода директните такси, добави Сиярто.

Той е пътувал до Русия няколко пъти, откогато Москва нахлу в Украйна преди повече от година.

През 2017 година изпълнителният орган на Европейския съюз позволи разширението на завода в Пакш, издигнат по технология от руската ера през 80-те години на предишния век, с съветски заем в размер на 10 милиарда евро (12,4 милиарда долара).

Унгария заплаща останалите 2,5 милиарда евро за повече от удвояване на настоящия потенциал на завода. Работата по плана се прави от държавната нуклеарна организация на Москва " Росатом ".

Финландия, член на Европейски Съюз и неотдавна на НАТО, анулира сходен план за съветска атомна електроцентрала през май предходната година поради съветската инвазия в Украйна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР