По време на посещението на китайският председател Си Дзинпин в

...
По време на посещението на китайският председател Си Дзинпин в
Коментари Харесай

Китай и Саудитска Арабия са стратегическите партньори и искрени приятели

По време на визитата на китайският ръководител Си Дзинпин в Саудитска Арабия двете страни подписаха съглашение за всеобхватно стратегическо партньорство, с което покачиха равнището на съдействието в региона на туризма, вложенията и промишлеността.

Саудитска Арабия бе първата арабска страна, която Си Дзинпин посети през 2016г. като ръководител на Китай. 6 години по-късно, тя още веднъж стана първата страна в Близкия изток, която Си Дзинпин посещава след 20-ия конгрес на ККП. Саудитска Арабия организира тържествена гала за посрещането на китайския ръководител на летището, с което беше изявено огромното внимание от арабската страна към Китай. Двете страни са стратегически сътрудници и откровени другари.

В момента светът се бори с големите промени и международната стопанска система се възвръща извънредно постепенно. Част от западните страни непрестанно поддържат идеологията на еднополярност и непрекъснато се месят във вътрешните работи на независими страни, с което се покачва доста геополитическото напрежение. Китай и Саудитска Арабия са естествени сътрудници за съдействие със сходни тактики, сходни концепции и допълващи се преимущества за развиване. При новата обстановка задълбочаването на политическото взаимно доверие, насърчаването на икономическото съдействие и укрепването на междуличностния и културния продан са освен в сходство с ползите за развиване на двете страни, само че също по този начин способстват за поддържането на международния мир и непоклатимост.

Интересите на Китай са и ползи на Саудитска Арабия. Изявлението на саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд притегли вниманието на доста медии. По време на визитата и двете страни показаха твърдата си политическа поддръжка един към различен. Председателят Си Дзинпин акцентира, че Китай твърдо поддържа Саудитска Арабия да продължи да следва пътя на развиването, който дава отговор на личните им национални условия. Престолонаследникът и министър-председател принц Мохамад бин Салман също изрази поддръжката си за Китай. На фона на актуалните дълбоки и комплицирани промени в интернационалната и районна обстановка, Китай и Саудитска Арабия се поддържат взаимно по въпроси от съществени ползи и дават поддръжка за развиването на връзките сред двете страни в новата епоха.



Тъй като Китай и Саудитска Арабия не престават да задълбочават другарството си, те към момента би трябвало да търсят подтик от икономическото и комерсиалното съдействие. Въпреки въздействието на пандемията, размерът на двустранната търговия сред Китай и Саудитска Арабия въпреки всичко демонстрира нарастване с 30% на годишна база през 2021г., което изцяло показва устойчивостта на двустранното икономическо и комерсиално съдействие. По време на срещата с престолонаследника и министър-председател принц Мохамад бин Салман Си Дзинпин изрази поддръжката на Китай за саудитските „ Визия 2030 “ и „ Зелен Близък изток “, както и поредност от огромни начинания за развиване, наблягайки, че двете страни би трябвало добре да приложат взаимното създаване на самодейността „ Един пояс, веднъж “ и „ Визия 2030 “ на Саудитска Арабия. Това показва посоката за усилване на икономическото и комерсиално съдействие сред Китай и Саудитска Арабия.

Освен икономическо и комерсиално съдействие, културният продан сред двете страни също се ускорява непрестанно. Има причина да имаме вяра, че задълбочаващото се всеобхватно стратегическо партньорство сред Китай и Саудитска Арабия ще донесе по-голяма вяра на хората от двете страни, ще способства повече за поддържането на мира и стабилността в Близкия изток и за поощряване на международното развиване и разцвет.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР