По време на посещение в Южен Китай председателят на КНР

...
По време на посещение в Южен Китай председателят на КНР
Коментари Харесай

Пекин ще изненада света с ново китайско чудо

По време на посещаване в Южен Китай ръководителят на КНР Си Цзинпин удостовери курса към пазарни промени и подсилване на връзките със Запада макар натиска от страна на Съединени американски щати. Ключов миг от турнето бе град Шънчжън, където преди 40 години е основана специфична икономическа зона, станала магнит за задгранични капитали. Тази линия ще бъде продължена, въпреки китайското управление да схваща, че интернационалното състояние към този момент не е толкоз удобно, написа Владимир Скосирев в съветското издание " Независимая газета ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Вестник " Жънмин жибао ", централен орган на Китайската комунистическа партия (ККП), назовава визитата на Си в южната провинция Гуандун, чийто БВП е почти колкото Брутният вътрешен продукт на цяла Русия, инспекционно посещаване. С което акцентира, че в Поднебесната империя всички основни решения се вземат от партията.

А през днешния ден основната задача е да бъде удължен бурният напредък на стопанската система от последните десетилетия в сегашните условия, когато Западът се мъчи да ограничи интернационалното въздействие на КНР.

Си предприе това пътешестване в навечерието на пленум на ККП, който ще утвърди петгодишен проект за 2021-2025 година и може би ще разгласи нови партийни наставления за външната политика. На срещи с поданици на Юга генералният секретар на ККП постави старания да им внуши оптимизъм с думите, че Китай е на път да стане още по-хубав и по-силен. Нищо чудно, че изказванията на водача се наблюдават и от наблюдаващи в чужбина. И с изключително внимание - в Хонконг. Защото, както осведоми организация Блумбърг, Пекин е създал неотдавна проект да сплоти Хонконг, Шънчжън и Макао, образувайки световен софтуерен хъб. Хората в някогашната английска колония се чудят по какъв начин този проект ще промени живота им.

" Независимая газета " помоли за коментар Александър Ломанов, заместник-директор на Института за международна стопанска система и интернационалните връзки " Е. М. Примаков " към РАН. Той разясни: " При основаването на специфичната икономическа зона в Шънчжън Китай водеше политика, наречена " две глави извън ". Това означаваше Китай да получава от чужбина запаси, технологии, материали, да обработва всичко това в страната и след това да го изнася. Преди 40 години този модел за развиване обезпечи напредък на Шънчжън. А днешното управително начало се назовава двойна циркулация. Ако опростим тази дефиниция, тя значи: " производството у нас, потреблението - също ".

Китай не се отхвърля от съдействието с външния свят. Но изискванията към този момент са други. Първо, в Китай се е разраснала междинната класа, заплатите са високи . Днес той не може да се бори за същата ниша - да създава най-евтина продукция. Китай към този момент не води битка за да печели оптималното от експорт на артикули. Второ, интернационалната обстановка е надалеч по-сложна. Вътрешният пазар става по-голям за Китай от външния.

От друга страна, Си Цзинпин доста желае да изтъкне, че Китай не се затваря, че е отворен за интернационална търговия. Според специалиста то обикаля из Юга най-много, с цел да съобщи, че преориентирането към вътрешния пазар, вътрешното ползване не значи отвод от правилото за отвореност на открито. И какво по-подходящо място за това изказване от Шънчжън?

Колкото до проектите да се образува " зона на огромния залив ", включваща Хонконг, Шънчжън и Макао, тук става дума не толкоз за високи технологии, що се касае за предпочитание да се подсигурява по-голяма непоклатимост на Хонконг като финансов център. Той обаче няма да бъде подложен в същото състояние като другия китайски мегаполис. Обратното, Пекин има потребност от преходна площадка сред Китай и стопанските системи в Източна и Югоизточна Азия.

" Пекин ускори политическия си надзор върху Хонконг. Мисля, че там към този момент няма да има ексцеси като миналогодишните . Същевременно той ще укрепва всестранно Хонконг като финансов и банков хъб ", обобщи Ломанов.

По време на обиколката Си посети компания, произвеждаща електронни съставни елементи и информационно съоръжение. Това не е инцидентно. Както написа " Файненшъл таймс ", сега Китай прави " огромен скок " в производството на полупроводници. Знаем, че " огромният скок " в производството на стомана и зърно по времето на Мао Цзедун донесе бедствия и даже всеобщ апетит.

Органът на английските бизнес среди не предсказва сходно нещо и през днешния ден . Но съгласно него китайската страна е дала обещание през идните шест години да отпусне 1,4 трилиона $ за създаване на високотехнологични промишлени браншове - от мобилни мрежи до изкуствен интелект. И най-много с цел да сътвори самостоятелна от Съединени американски щати промишленост за полупроводници. Баницата, обещана от държавното управление, е толкоз огромна, че тази година са се записали като предприятия за полупроводници 13 000 компании. А доста от тях нямат никакъв опит в тази сфера, тъй като са се подвизавали преди като снабдители на морски артикули или аварийни елементи за коли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР