По време на пътуването на президента на Съединените щати Джо

...
По време на пътуването на президента на Съединените щати Джо
Коментари Харесай

Политико: Войната в Украйна не позволява на Полша да наруши демокрацията

По време на пътуването на президента на Съединените щати Джо Байдън във Варшава предходната седмица, американският водач още веднъж показа войната в Украйна като битка сред демокрацията и автокрацията.

За някои на пръв взор тази дефиниция изглеждаше иронична, защото държавното управление на Полша е упреквано в оттегляне от демокрацията, а ръководещата в страната партия " Право и правдивост " (ПиС) е подложена на критика за понижаване на независимостта на правосъдната система, набези против ЛГБТКИ+ общности и нарушение на човешките права на полско-беларуската граница. Когато се кандидатира за поста през 2020 година, Байдън не сдържа презрението си към полските популисти, сравнявайки ги с беларуския автократ Александър Лукашенко и самообявилия се за нелиберален водач на Унгария Виктор Орбан.

Настрана от предизборната изразителност, малко на брой биха предположили, че Байдън и полският президент Анджей Дуда ще станат твърди съдружници, само че войната основава странни връзки. Реакцията на Полша на съветската война в Украйна от 24 февруари 2022 година насам е забележителна. Страната одобри 1,5 милиона украински бежанци, даде филантропична и военна помощ и сполучливо се бори за изпращането на танкове " Леопард " в Украйна.

Пътуването на Байдън е доказателство за тясното стратегическо доближаване сред Съединени американски щати и Полша. И по този начин, дали това е случай, в който целесъобразността надвива над правилата? Дали администрацията на Байдън загърбва безпокойството от отстъплението на демокрацията по геополитически аргументи? Не напълно.

Въпреки че интернационалните медии се концентрират основно върху значимата роля на Полша във войната, Съединени американски щати и Европейският съюз не престават да предизвикват демократичния дневен ред в страната.

Като поръчител за сигурността на Полша, Вашингтон е в отлична позиция да припомня на своя съдружник за нуждата да усъвършенства качеството на своята народна власт. Администрацията на Байдън продължава да показва угриженост по отношение на свободата на медиите, независимостта на правосъдната система и зачитането на правата на малцинствата в страната. В края на краищата положителните другари и съдружници би трябвало да се държат взаимно виновни за полезностите, които са в основата на техните връзки.

В това отношение президентската аудиенция предходната седмица също беше извършена ловко.

Някои политици от опозицията показаха авансово опасения, че пътуването на Байдън ще увеличи престижа на ПиС. Подобно развиване мощно ги тормози, защото Полша е единствено на няколко месеца от парламентарни избори, които евентуално ще бъдат доста близки.

Но Байдън се постара в речта си да се обърне към Полша като цяло и да я похвали - освен държавното управление или една партия над друга. Описвайки страната като " един от нашите велики съдружници ", той благодари на президента Дуда, на министър-председателя Матеуш Моравецки, на кмета на Варшава Рафал Кажимеж Тшасковски и на " всички някогашни министри и президенти, както и на кметове и полски политически водачи от цялата страна ".

Байдън също по този начин си сложи за цел да се срещне както с министри, по този начин и с представители на опозицията. А самият Дуда отвърна на удара, като акцентира двупартийността и прикани за среща на Съвета за национална сигурност на страната във връзка първата годишнина от войната в Украйна. В състава на съвета влизат фигури от целия политически набор.

Освен това в края на предходната година, с двупартийната поддръжка на Конгреса, Американската организация за интернационално развиване (USAID) показа нова стратегия от начинания на локално равнище в Централна Европа за подсилване на демократичните институции, гражданското общество и самостоятелните медии. Така че демокрацията не е останала на назад във времето.

В речта си във Варшава Байдън съобщи: " Демокрацията в света е по-силна, не по-слаба, а автокрацията по света е отслабена. “ И за множеството поляци това е правилно, защото допреди малко повече от 30 години страната им беше под ботуша на Съветския съюз.

Това не значи, че демократично мислещите поляци не се опасяват за демокрацията в страната, само че свободата тук е на респект. И въпреки че ПиС отдръпна мъчно извоюваните цивилен права, изборите в Полша към момента са свободни, а демократичната съпротива продължава да ги печели в множеството огромни градове. Сенатът на страната се управлява от демократичната съпротива, а полското гражданско общество е интензивно и процъфтяващо.

Все отново битката за народна власт не е отшумяла, само че няма и признаци, че Съединени американски щати или Европейски Съюз ще дадат на Полша независимост на деяние - без значение от смисъла ѝ за битката оттатък границата в Украйна.

Съвсем неотдавна Европейската комисия заведе дело против Полша в Съда на Европейския съюз за оборване на върховенството на правото на Европейски Съюз над националното право. И макар необятно публикуваната хвалба за мощната поддръжка на Полша за Украйна, блокът към момента няма да отпусне милиарди евро от фондовете за възобновяване от пандемията Ковид-19 и кохезионния фонд, до момента в който не бъде възобновена независимостта на правосъдната система в страната.

ПиС счита националния суверенитет за висша полезност и по тази причина беше изключително мощно да чуем Байдън да свързва суверенитета и демокрацията. Западните сътрудници на Полша не трябва да се въздържат да дадат ясно да се разбере, че във връзка с демокрацията не може да има свободен достъп. /БГНЕС

------------------

Marta Prochwicz-Jazowska за „ Политико “

Авторът е анализатор в Германския фонд Маршал във Варшава.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР