По време на първото си папско посещение в Северна Македония

...
По време на първото си папско посещение в Северна Македония
Коментари Харесай

Папа Франциск: Северна Македония е пример за мирно съжителство

По време на първото си папско посещаване в Северна Македония папа Франциск се опита да насърчи нейните старания да се интегрира в европейските институции откакто смяната на името реши продължаващия от десетилетия спор с Гърция, заяви Асошиейтед прес.

На среща с управлението на страната Франциск похвали мултиетническата и мултикултурна среда в Северна Македония и сподели, че нейният образец в това да бъде мост сред Изтока и Запада демонстрира, че може да има спокойно общуване.

Тези черти са доста значими за по-голяма интеграция със страните от Европа, сподели той. Надявам се, че тази интеграция ще се развие по метод, който ще бъде от изгода за целия район на Западните Балкани, със ценене на разнообразието и фундаменталните права, сподели Франциск.

След като кацна на летището в Скопие, Франциск дойде с "Фолскваген Джета " за диалози с отиващия си президент Георге Иванов. Неговата десетчасова аудиенция ще включи молитва в мемориала на Майка Тереза, както и меса за дребната католическа общественост в страната с население 2,1 милиона души.

Виктор Димовски, държавен секретар във външното министерство на Северна Македония, съобщи пред кореспонденти в понеделник, че визитата е историческа и става в съдбоносен миг, когато Северна Македония желае да влезе в Европейски Съюз и НАТО. Визитата на папата укрепва още повече вътрешното единение и носи послания за помиряване и взаимност, сподели той.

Страната е кандидатка за участие в Европейски Съюз от 2005 година, само че към момента чака начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. След като разногласието с името към този момент е решен, Северна Македония се надява да получи явен сигнал за начало на договаряния за присъединение през юни. Тя чака да стане тридесетата членка на НАТО до края на тази година.

Великолепно е, че дойдохме да забележим папата тук в Македония, тъй като той има обръщение за младежта и за цялото човечество и ние би трябвало да го използван в нашия живот, съобщи Кристина Миештри, католичка от Албания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР