По време на първата си официална пресконференция след като завзеха

...
По време на първата си официална пресконференция след като завзеха
Коментари Харесай

Какво представлява шериата и какво означава за жените в Афганистан?

По време на първата си публична конференция откакто завзеха властта в Афганистан, талибаните оповестиха - тематиката с медиите и правата на дамите ще бъде почетена “според постулатите на ислямското право”. Не е ясно обаче какво тъкмо значи това на процедура.

Историята помни, че наскоро, когато талибаните ръководят Афганистан, техните закони включват сурови санкции, непознати на демократичните навици. Става дума за рязане на крака, одиране на хора, обществен линч. Това е бил редът в Афганистан в интервала 1996 - 2001 година

Какво тъкмо е шериата?

Това е ислямска правна система, която урежда всички аспекти на живота и обществото, заложени в Корана. Като главен закон през днешния ден той работи в Саудитска Арабия, Судан, Ирак, Обединените арабски емирства, Катар, Йемен, Иран, Афганистан, Пакистан, Мавритания. В тези страни санкции, указани в шериата, като обезглавяване, бичуване и ликвидиране с камъни се практикуват по правосъден ред или извънсъдебно.

Концепцията за закононарушение, правосъден развой, правораздаване и наказване, въплътена в шериата е друга от концепцията в светското право.

Престъпленията се разделят на две категории. Тежките се санкционират с избрани санкции, които включват отрязване на крайниците на нарушителя, да вземем за пример. Те се назовават " хадд " и включват закононарушения като да вземем за пример обири. Привържениците на шериата считат, че проблемите би трябвало да се вземат решение вътре в общността благодарение на ходжите и неофициалните ислямски " съдии ".

В началото талибаните се опитваха да рисуват нов собствен облик - на претърпелите катарзис талибани. Само преди няколко дни журналистка от частна медия в Афганистан застана пред новите властници в страната и им зададе някои комфортни въпроси. Забележителната сцена, в която оповаващите се на шериата табилани дават отговор на въпроси, отправени от жена, цели таман това - да покаже новите властници в добра светлина и да им оказват помощ да овладеят страха, който по този начин или другояче към този момент е плъзнал в страната.

Вчера обаче една от най-популярните водещи в Афганистан не бе позволена до работното си място в националната радио и телевизия, което повдига въпроса до какъв брой откровени са талибаните в своите уверения, че правата на дамите няма да бъдат нарушени. Милиони се опасяват, че репресивното минало още веднъж се завръща.

В някои провинции на дамите към този момент е било подредено да не напущат домовете си без компаньон мъж. Пред университета в Херат въоръжени стражи пазят портите на ведомството и пречат на дамите студенти и преподаватели да влязат в кампуса на образователното заведение. В Кандахар са затворили някои клиники за женско здраве. Женските учебни заведения в някои области са били затворени още от ноември, когато талибаните са съумели да ги овладеят. В университета в Кабул на дамите студенти е казано, че не им е разрешено да напущат общежитията си, в случай че не са съпроводени от мъж. В северната част на страната академични професор споделя, че дамите са били върнати от пазара, в случай че са били без компаньон.

Изобщо концепцията, че талибаните са претърпели някакъв катарзис и са се отърсили от старите си привички се приема с много огромна доза песимизъм. И първите сигнали, че това е напълно основателно към този момент пристигнаха.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР