По време на пандемията търговията с кокаин, хероин и кристал

...
По време на пандемията търговията с кокаин, хероин и кристал
Коментари Харесай

Кокаин, хероин, кристал мет: Европа е задръстена от дрога

По време на пандемията търговията с кокаин, хероин и кристал мет се измести в интернет и обществените мрежи, само че не спря. Потреблението им даже нараства, а мексиканските картели към този момент имат всеобщо произвеждане и в Европа.

Попречи ли пандемията от ковид на бизнеса на наркокартелите и трафикантите на дрога? Би могло да се допусна, че е по този начин поради наложения локдаун в множеството страни по света, затворените граници, прекъснатите търговски пътища. Но е тъкмо противоположното - това сподели годишният отчет на EMCDDA - Европейския център за наблюдаване на опиатите и наркотичните зависимости. Както демонстрират данните, пазарът на опиати е останал постоянен и действа в цифровата сфера даже още по-успешно от преди.

Търговците на опиати са се приспособили към затварянето на границите и рестриктивните мерки за пътешестване: трасетата и методите са се трансформирали. Залага се към този момент не толкоз на куриери, а на транспорта на дрога с контейнери и на веригите за комерсиални доставки. Ограниченията, наложени поради ковид, първоначално се отразиха на уличната търговия, само че единствено за малко: бързите покупко-продажби навън бяха изместени от онлайн-пазарите в „ даркнет “, от месинджъри за кодирани известия и засилена интензивност в обществените мрежи, както и от пакетни доставки по домовете.

Все повече вещества с висока доза

Експертите от EMCDDA считат, че пандемията е довела до още по-голяма цифровизация на наркопазара, което е доста тревожно, споделя шефът на центъра Алексис Гусдил. „ Наркопазарът в този момент е динамичен и се приспособява към рестриктивните мерки, подбудени от пандемията с Ковид-19. А потреблението на опиати става все по-комплексно, защото разполагаем на потребителите е по-широка палитра от доста мощни естествени и синтетични вещества. “

Има и друга притеснителна наклонност: на европейския пазар се срещат от ден на ден съсредоточени и силнодействащи субстанции, които могат да се купят и на улицата, и в интернет. Само през 2020 година в Европейския съюз са били открити 46 нови вещества, измежду които са и новите синтетични канабиноиди и синтетични опиоиди. Общо в Европейски Съюз са установени 830 психотропни субстанции.

По време на пандемията в някои европейски градове бяха направени проучвания на отпадните води. Съдържанието в тях сподели, че след първичния спад потреблението на дроги последователно се е върнала на високите равнища отпреди началото на пандемията - без значение от всички ограничаващи ограничения, наложени от коронакризата.

Кокаин, хероин и успокоителни

Има и данни, че в доста страни се е нараснала потреблението на крек. Същото важи и за кокаина, от който през 2019 година бе конфискувано рекордно количество - 213 тона. Миналата година продажбите са се запазили на високо равнище, а продаваният кокаин е бил все по-концентриран. В резултат от това на повече хора им се е наложило да търсят здравна помощ.

През последните години са конфискувани и огромни количества хероин: 7,9 тона единствено през 2019 година. Според специалистите, и тук потреблението се е нараснала. Потреблението на канабис е останало устойчиво, само че нарасналото наличие на тетрахидроканабинол (ТHC) поражда сериозна угриженост. Експертите предизвестяват за заплахите, които крие разреждането на канабиса със мощни синтетични вещества.

Тревожно е и потреблението на така наречен бензодиазепини, т.е. на успокоителни като диазепам. Те могат да доведат до мощна взаимозависимост, а и при тях се следи растеж в потреблението - най-вероятно около необятната им досегаемост, ниските разноски и провокираните от пандемията душевен проблеми. „ Престъпни групировки са почнали да създават подправени разновидности на най-често предписваните бензодиазепини. Тези препарати се продават по-късно незаконно и потребителите постоянно не знаят какви дози от кои вещества одобряват “, споделя специалистът от EMCDDA Грегор Буркхарт.

Мексиканските картели са към този момент и в Европа

Кризата с ковид не докара до понижаване на пазара на опиати - в противен случай, търговията и потреблението са достигнали равнищата отпреди пандемията. А в Европа към този момент се появяват и нови играчи: „ Мексиканските картели са построили лаборатории за кристал мет в Нидерландия и в Белгия “, изяснява Буркхарт. „ Досегашните индустриални цехове в Чехия бяха изместени от всеобщо произвеждане в Нидерландия, откъдето се доставя и немският пазар “, споделя той.

Пандемията измести търговията с опиати в „ даркнет “ и в обществените мрежи. Тя стана все по-дигитална. В бъдеще управлението на мръсния бизнес с рисковите субстанции ще бъде още по-трудно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР