По време на онлайн среща с представители на Европейската комисия,

...
По време на онлайн среща с представители на Европейската комисия,
Коментари Харесай

Правосъдният министър представи на ЕК предложенията за промени в Конституцията

По време на онлайн среща с представители на Европейската комисия, Съвета за господство на правото и министъра на правораздаването Атанас Славов показаха концепциите за промени в Конституцията, както и новия Закон за противопоставяне на корупцията . Това оповестиха от Министерството на правораздаването.

Това бе първата следваща среща по Доклада за върховенството на правото в страните от Европейски Съюз за 2023 година

Славов показа предложенията за промени в главния закон, свързани със правосъдната власт. Сред тях са разделянето на Висш правосъден съвет, смяна на пълномощията на основния прокурор, както и изменението на статута на правосъдния Инспекторат.

По думите на правосъдния министър процесът по приемането на конституционните промени ще стартира след приемането на мнение на Венецианската комисия (Комисията за народна власт посредством право на СЕ), при започване на октомври.
 Йотова и Зарков се оплакаха на ПАСЕ от готвените промени в Конституцията
Йотова и Зарков се оплакаха на ПАСЕ от готвените промени в Конституцията

Според тях въпросните промени ще нарушат салдото и взаимния надзор на управляващите

Славов показа пред Европейска комисия и плана за антикорупционен закон. Той акцентира, че законът е разследване на уговорките ни, поети по Плана за възобновяване и резистентност. Според него законопроектът би оказал помощ за по-ефективни следствия на корупция по високите етажи на властта.

Боян Магдалинчев от Висш съдебен съвет предложи окончателните конституционни промени да бъдат съобразени с мнението на заинтригуваните институции и с практиката на българския Конституционен съд.

Председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова регистрира водената от висшия съд статистика за делата за корупционни закононарушения, само че и казуса, че Върховен касационен съд няма по какъв начин да има взор върху всички сходни наказателни производства в цялата страна.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков пък акцентира на превъзмогването на забавите по обжалванията на състезания и уеднаквяването на правосъдната процедура, приоритизирането на делата за спор на ползи и други
 ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха плана си за промени в Конституцията
ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха плана си за промени в Конституцията

И трите политически сили са се обединили към концепцията 24 май да размени 3 март като народен празник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР