По време на общественото обсъждане сме дали становище по проекта

...
По време на общественото обсъждане сме дали становище по проекта
Коментари Харесай

Пенка Велинова: С промените в Закона за съдебната власт има възможност за прокарване на политическо влияние в Прокурорския съвет

По време на публичното разискване сме дали мнение по плана за Закон за правосъдната власт, като главните ни причини са, че процедурата следва да изчака произнасянето на Конституционния съд за промените на Конституцията, направени през 2023 година Това сподели Пенка Велинова от Българската съдийска асоциация в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Новият Закон за правосъдната власт преповтаря тези правила, които вкара Народното събрание с изменение на Конституцията. „ Заради множеството възражения считаме, че приемането на закона ще бъде прибързано и ще сътвори заплаха, в случай че тези разпореждания бъдат оповестени за противоконституционни, да имаме нов закон, който не подхожда на ситуацията след произнасянето на Конституционния съд ", изясни Велинова.

По думите й с измененията в закона има опция за пробутване на политическо въздействие в Прокурорския съвет. „ Всеки един закон би следвало да има съществени претекстове. Когато липсват претекстове или те са несъстоятелни, се основава съществено подозрение в това за какво се прави тази смяна. Не виждам чисто рационално какво се цели с тези промени, които се вкараха ", акцентира специалистът.

Изземването на компетенциите на един орган от различен е едно от най-сериозните нарушавания в правовата страна, добави Велинова. „ Затова нашите възражения против този закон, против метода, по който беше признат, против претекстовете, с които беше признат, са изложени по този метод ", разяснява тя.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР