По време на обиколка в източното Средиземноморие, целяща да привлече

...
По време на обиколка в източното Средиземноморие, целяща да привлече
Коментари Харесай

Папа Франциск посети мигрантски лагер на остров Лесбос

По време на обиколка в източното Средиземноморие, целяща да притегли вниманието към тежкото състояние на мигрантите, папа Франциск след Кипър, дойде в Гърция, където посети Атина и през вчерашния ден се отби до остров Лесбос. Той беседва с мигранти в претъпканите лагери там и се помоли за тях. Докато кардинали и политици седяха дружно с други мигранти в шатрата, в очакване на месата, Франциск се разноски по една пътека, поздравявайки стотици хора, събрали се, за го видят от близо.

" Тук съм, с цел да ви кажа, че съм покрай вас. Тук съм, с цел да видя лицата ви и да ви погледна в очите. Очи, цялостни със боязън и очакване, очи, които са видели принуждение и беднотия, очи, зачервени от прекалено много сълзи ", съобщи 84-годишния Папа пред мигрантите.

Папа Франсис, който употребява актуалната си обиколка в Източно Средиземноморие, с цел да подчертае тежкото състояние на мигрантите и бежанците, за последно посети Лесбос през 2016 година, когато към момента съществуваше известният претъпкан лагер Мория. Този лагер изгоря през 2020 година, тъй че Франциск се срещна с мигрантите в напълно новия лагер, проведен от Агенцията за бежанците и Организация на обединените нации. Условията на обекта са много семпли, като мигрантите са приютени в контейнери. Около 2200 мигранти сега живеят в лагера, който е на терена на бивше военно стрелбище. " Тук сме от три години ", сподели мъж на име Хамад. След петмесечно пътешестване от Афганистан, през Турция, той и брачната половинка му, дружно с трите им деца, първо се озовават в Мория, преди да се реалокират в новия лагер на брега на Егейско море. Те се надяват на поддръжката на папата. „ Имаме потребност от помощ “, сподели Хамад, който беше пристигнал, с цел да гледа проповедта. Зад него седеше Орфи, 28-годишен, който е избягал от родното си Конго и дошъл в Лесбос с бременната си брачна половинка Розет на 1 юни. Дъщеря им Мадуда е родена на 21 септември. " Искаме живот без това напрежение и неустановеност ", сподели Орфи.

Франсис сподели, че миграцията е " международен проблем, филантропична рецесия, която визира всички ".
На Лесбос Франсис беше отчаян и от обстоятелството, че " малко се е трансформирало " от първото му посещаване преди пет години, добавяйки, че " Гърция прави всичко по силите си, само че е оставена сама в бедата. Проблемът не е стеснен до Лесбос. Според данни на Организация на обединените нации сега има към 82 милиона мигранти по целия свят. Ние се молим за всички тях. Нека преодолеем парализиращия боязън и смъртоносното равнодушие към казуса ", съобщи водача на католическата черква.

Преди да замине от острова, Франсиск по пътя още веднъж слезе от скромния черен Fiat 500, с цел да приказва с мигранти.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР