По време на най-мощната атака срещу терористи в Сирия през

...
По време на най-мощната атака срещу терористи в Сирия през
Коментари Харесай

В конфликта между турците и сирийците се намери руският “Искандер”

По време на най-мощната офанзива против терористи в Сирия през последните месеци съветските военни унищожиха уреди, където бойци на задгранични ЧВК образоваха бойци.

В същото време се оповестява, че комплексът "Искандер-М " е бил употребен за първи път против тях, което може да демонстрира подготовката на огромна сирийска атака против позициите на Турция. Наистина ли е?

Според боен източник, с изключение на оперативно-тактическия комплекс "Искандер-М ", в съветската офанзива са взели участие бомбардировачи Су-34 и Су-24М. Основната цел на ударите е бил подготвителен лагер за терористичната група „ Хаят Тахрир аш Шам “, който е ситуиран на повърхност от над 90 хектара покрай град Маарат-Мисрин.

Там бяха обучавани над 300 джихадисти под управлението на инструктори от задгранични ЧВК. Понастоящем се прецизира общият брой на терористите, убити при офанзивата, само че като цяло офанзивата е оповестена за най-голямата най-малко от март насам.

Гореспоменатият канал се смята за непосредствен до Министерството на защитата на Руската федерация, преди този момент неведнъж е разгласил извънредни фото и видео материали за активността на военното ведомство. С други думи, като цяло на този източник може да се има доверие, само че в прочут смисъл той заблуждава: това не е първата бойна приложимост на комплекса „ Искандер-М “ в Сирия.

„ Искандер “ участват от дълго време в Сирия. За първи път за наличието на тези ракетни системи в база „ Хмеймим “ беше обявено още през декември 2017 година В същото време Министерството на защитата за първи път разгласи бойното си потребление против най-важните цели на бойците. Нека подчертаем, че става дума за „ Искандер-М “, а не за по-стара трансформация на „ Искандер “.

Очевидно несъответствието е зародило заради обстоятелството, че министърът на защитата Сергей Шойгу в отчетния отчет за 2017 година се базира на потреблението просто на Искандер, без прибавяне на „ М “ - модифициран. Най-вероятно това е направено за елементарност на показване в общ лист на всички средства и сили, включени в Сирия.

Както и да е, тъкмо една година по-късно заместник-министърпредседателят по комплекса за отбранителна индустрия Юрий Борисов съобщи, че Искандер-М (в тази съответна модификация) „ сподели висока успеваемост по време на военните дейности в Сирия ".

„ Експлоатацията в бойни условия удостовери високите характерности на съветските оръжия и техните обичайни преимущества - лекост на приложимост и надеждност при потребление “, добави той.

По този метод актуалното потребление на „ Искандер-M “ по базата на терористите не може да се назова първа - и това не провокира сензация. Две единици от този комплекс бяха съзнателно „ изпитани “ в Сирия дружно с най-новите ракетни системи за неведнъж изстрелване „ Торнадо-Г “ и „ Смерч “. В резултат на това откритите дефекти бяха изпратени за преразглеждане, това е естествена процедура.

Що се отнася до лагера на терористите край Маарат-Мисрин и като цяло за всички покрайнини на това населено място в Идлиб, те са бомбардирани трети ден. Нападат се Харш Батинта на изток от Маарат-Мисрин и Ал-Шейх Байр на запад от него, и село Араб Саид, и планините Завия, и част от долината Ал-Гарб. Всичко това доста наподобява на артилерийската и въздушната подготовка на следващото нахлуване, която ще прекъсне месеците на мъртвило на фронта в Идлиб.

След сключването на съглашения сред Русия и Турция по отношение на обстановката в Идлиб, боевете в Сирия бяха извънредно локални и изглеждаха като партизански интервенции. Но в последно време обстановката към няколко турски наблюдателни пунктове, които останаха в тила на сирийската държавна войска, още веднъж се утежни. Те са изцяло заобиколени и подвластни от доставките от съветския контингент.

Например, сирийските управляващи приканват локалното население да провежда протест пред турския пункт покрай село Ал-Сурман - твърди се, че протестните дейности биха могли да накарат турците да изоставен района. Това, несъмнено, е малко евентуално, само че самата самодейност е показателна.

След сполучливото пролетно нахлуване на сирийската държавна войска (което малко хора видяха, защото всички бяха разсеяни от коронавируса), турските наблюдателни пунктове в дълбокия му гръб нямат военно значение.

Но това е знак на турското присъединяване в интервенцията в Идлиб и опит за опазване на реномето, защото дейностите на армията на Ердоган в последната акция там бяха извънредно несполучливи, макар всеобщото потребление на безпилотни летателни апарати и съществени загуби, претърпени от сирийците.

Има информация, че Москва и Анкара водят договаряния за вероятно понижаване на турския контингент в северозападна Сирия. Под това може също да се крие изтеглянето на тези доста заобиколени наблюдателни пунктове, от които няма изгода, само че се доставят изцяло за сметка на положителната воля на руснаците.

Напоследък турците сами патрулират по автомагистрала М4. Вярно е, че не по цялата, а по сектора от Ат-Тронбе до Джишр-аш-Шугур и в самия Джишр-аш-Шугур, където джихадистите – с генезис постсъветското пространство - не се тормозят. Вместо това явно непотребният турски контингент се пробва да управлява всекидневието в Идлиб.

Например, в турската зона на отговорност бензин може да се купува единствено за турски лири, които сирийците просто нямат, което в допълнение нагрява обстановката и не прибавя обич към турците.

Друг е въпросът че тридневната огнева активност на съветските въздушно-космически сили, дивизионната артилерия и даже тежките ракетни системи няма безусловно да прерасне в ново нахлуване на сирийците. Възможно е това да е елементарен местен удар, който съответства с договарянията за изтеглянето на турските войски.

Освен това джихадистите се държат много надменно, като постоянно разгласяват видео в Интернет за това по какъв начин прекарват времето си. Например, тези дни групата „ Джамаат Ансар ал Ислам “, която е част от конгломерата на някогашната „ Ал-Кайда “, показа фрагменти по какъв начин усвоява нови български батальонни 120-милиметрови миномети М75, които се създават в цех „ Дунарит “, принадлежащ на бизнесмена Гебрев. Същият, който твърди, че е бил тровен с "Новичок ".

Американците закупиха тези миномети от Гебрев и по-късно ги разпределиха измежду по този начин наречената умерена съпротива. Смяташе се, че тази процедура е спяла след провалянето на главните сили на терористите в Сирия, само че те още веднъж припомнят за себе си. Лош знак.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР