По време на ковид кризата в Северна Италия, отчасти в

...
По време на ковид кризата в Северна Италия, отчасти в
Коментари Харесай

Овощари от Ботуша съхраняват ябълките в пещери

По време на коронавирус рецесията в Северна Италия, частично в отговор на внезапно възходящите цени на силата, някои производители на ябълки се обърнаха към остарелия метод за предпазване на храна - в пещери. Те употребяват пространства, издълбани в ската, с цел да съхраняват реколтата си в следена среда, като поддържат непрекъсната температура евтино, написа Reuters, представен от agrozona.bg.

Така ябълките се съхраняват в пластмасови щайги в естествени хладилни пространства. По отношение на въздействието върху околната среда това носи и повече преимущества. Едно от тях е потреблението на сила, тъй като предходната година записахме 32% спестовност на сила при проби, казва Мауро Ерлихер, един от основателите на остарялата нова технология.

Пещерите под овощни градини в Предая, в региона на Трентино, са проектирани от групата Мелинда. Тя е вложила в построяването на 34 хладилни камери със складово пространство за към 30 000 тона ябълки. Очаква се скоро този брой да нарасне до 40 000 тона. Въпреки че някои фермери в началото бяха скептични по отношение на концепцията за предпазване в пещера, в последна сметка резултатите им харесаха.

Мауро Ерлихер изяснява, че до момента в който обичайните огромни надземни хладилни камери употребяват „ сандвич панели “, изолирани с полиуретан и железни листове, с цел да поддържат вътрешността хладна, в подземните пещери самите скали работят като изолатор, колкото е допустимо по-естествено.

Преди да се употребяват пещерите, камъните се охлаждат с газ на дълбочина от 5 до 7 метра, което разрешава да се поддържа непрекъсната температура от към 1 градус по Целзий.

Не всички сортове ябълки обаче може да се съхраняват дълго време. Летните плодове да вземем за пример не са подобаващи за тази цел, а есенните ябълки устоят до Нова година, без да губят витамините и усета си. За сметка на това зимните типове ще участват на трапезата ви чак до пролетта.

В домашни условия ябълките могат да се запазят тъкмо като в пещерите. Проветривото мазе е най-подходящото място за плодовете. Температурата в помещението, в което ще зимува реколтата, би трябвало да бъде от -1 до +1 градуса, само че и +2 до +4 градуса е допустима среда. Относителната мокрота на въздуха е към 85%. При ниска мокрота плодовете увяхват.

Съдовете, които ще употребявате, би трябвало да защищават плодовете от механично увреждане и да пропущат задоволително въздух. Дървените щайги и сандъци са идеални за задачата. Важно е да бъдат сухи. Ябълките, подредени върху плява, също се резервират чудесно през зимата. Друг вид е да увиете всеки плод в хартия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР