По време на консултациите при областния управител на област София

...
По време на консултациите при областния управител на област София
Коментари Харесай

Партиите не постигнаха съгласие за съставите на 23-та, 24-та и 25-а РИК в София

По време на консултациите при регионалния шеф на област София не е реализирано единодушие за съставите на 23-та, 24-та и 25-а Районни изборни комисии (РИК) в града, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.

На консултациите са участвали упълномощени представители на парламентарно показаните партии и обединения. За резултата от извършените съвещания се сформира протокол, подписан от всички участници.

От регионалната администрация допълват, че на съображение член 60, алинея 6 от Изборния кодекс и решение на Централната изборна комисия (ЦИК) от 9 април, предложенията за състава на комисиите, направени от представителите на партиите и обединенията, дружно с нужните документи, са изпратени на ЦИК.

Българска телеграфна агенция напомня, че според решение на ЦИК № 3051-ЕП/НС, от 9 април 2024 година през днешния ден е последният период, в който могат да бъдат извършени консултациите.

Вчера и регионалният шеф на Софийска област Юлиян Леков организира съвещания с представителите на всички парламентарно показани партии и обединения в 49-ото Народно заседание за състава на 26-а Районна изборна комисия (РИК), оповестиха на уеб страницата си от регионалната администрация на Софийска област. Постигнато бе единодушие за определянето на трима от зам.-председателите и на секретаря на 26-а РИК. Не бе реализирано съглашение сред политическите сили за избор на ръководител. В рамките на законовия период регионалният шеф ще изпрати съответните документи на Централната изборна комисия, която да дефинира ръководител на 26-та РИК.

 

В Плевен се реализира единодушие единствено за това кой да бъде секретар на Районната изборна комисия (РИК) за идните избори " две в едно " на 9 юни. Това се показва в известие, оповестено на формалната страница във Facebook на регионалния шеф Виолета Иеремиева.

Консултациите за сформиране на РИК в 15-и избирателен регион - Плевен се организираха през днешния ден в Областна администрация с присъединяване на представители на парламентарно показаните партии и обединения в 49-ото Народно заседание.

" Участниците взеха решение заместник-председателите на РИК да са трима, само че не показаха съответни имена. За председателското място също не беше взето решение. Представителите на политическите партии одобриха секретар на комисията да бъде Николай Яков от коалиция " Продължаваме Промяната - Демократична България ", допълниха от регионалната администрация.

За резултатите от извършените съвещания е формиран протокол. Областният шеф ще изпрати съобщение до Централната изборна комисия (ЦИК), че не е реализирано единодушие по всички въпроси по отношение на управлението на РИК. Окончателното решение за състава на РИК ще бъде взето с решение на ЦИК.

Припомняме, че изборната комисия в Плевен е от 13 членове, в това число ръководител, до четирима, само че не по-малко от двама заместник-председатели и секретар. С най-вече членове е коалиция " ГЕРБ-СДС " - четирима, коалиция " Продължаваме промяната – Демократична България " има трима, с по двама представители са Движение за права и свободи и партия Възраждане, по един член имат коалиция " Българска социалистическа партия за България " и партия " ИТН ".

 

Консултации за установяване състава на Районна изборна комисия – Враца за осъществяване на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент се организираха през днешния ден в Областна администрация-Враца, само че политическите партии и обединения не реализираха единодушие, оповестиха от институцията.

Срещата бе водена от регионалния шеф Надя Донкинска, участваха упълномощени представители на парламентарно показаните в 49-ото Народно заседание партии и обединения, както и екип на Областна администрация Враца, зает с организационно-техническата подготовка на изборите.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР