По време на изслушване пред парламентарната Комисия по туризъм министър

...
По време на изслушване пред парламентарната Комисия по туризъм министър
Коментари Харесай

Министър Димитров представи приоритетните за сектор туризъм мерки в данъчната и бюджетната политика пред Комисията по туризъм в НС

По време на чуване пред парламентарната Комисия по туризъм министър Илин Димитров показа визията си за нужните предпочитани за бранш туризъм ограничения в региона на данъчната и бюджетната политика.

В съвещанието взе присъединяване и заместник-министър Ирена Георгиева.

Министър Димитров направи категорично уточнението, че застава твърдо зад импортирания от служебния кабинет удължителен закон за бюджета. Той акцентира, че показва пред народните представители в Комисията нужните за туризма значими ограничения във финансовата сфера, които да залегнат в вероятно бъдещо законодателство, при положение, че Народното събрание реши да приготви промени или напълно нов закон за бюджета. Тези незабавни и нужни ограничения биха могли да послужат като потребна основа и при положение, че се стигне до избор на постоянен кабинет, разясни министър Димитров.

Служебният министър изведе като предпочитана мярка продължаването на действието на режима за потребление на ваучерите за храна и за възнаграждение на туристически услуги на територията на България. Въвеждането на тази разширена опция като трайно законодателно решение ще способства значително освен за стимулиране на вътрешния пазар на туристическите услуги, само че ще се отрази позитивно и на други браншове на стопанската система, следвайки веригите на доставки на артикули и услуги, а също и ще подкрепи разширението и запазването на работни места в риск. За задачата е належащо в бюджетните закони за идната година да бъде планувана спомагателна годишна квота в размер на 300 млн. лева за потреблението на ваучерите за храна (по член 209 от Закона за корпоративното подоходно облагане) за възнаграждение и на туристически услуги.

Като друга наложителна мярка, която нееднократно е посочвал, министър Димитров означи запазването и разширението на обсега на понижената ставка от 9% Данък добавена стойност в туризма като непрекъсната мярка и се базира на практиката в други европейски страни, които също постановат диференцирани ставки по Данък добавена стойност за сектора. По думите на министъра, това също по този начин е мярка, която изсветлява бизнеса.

„ С оглед превъзмогване на ликвидните проблеми на бизнеса в резултат на двете години пандемия, ограничавания и свито ползване, последвани от войната в Украйна, от извънредно значение е продължаването на мярката, която до този миг се прилагаше като краткотрайна, с цел да се стабилизира секторът, да се запазят фрагментите и по-лесно да се понесат загубите, нанесени от поредицата от рецесии “, акцентира министър Димитров.

Другата извънредно значима мярка, която ще изведе дестинация България на справедливо място на международната карта, е установяването на годишен бюджет за народен маркетинг в размер на 100 млн. лв..

Устойчивото осъществяване на политиките в региона на маркетинга и рекламата, дигитализацията и потребността да се дава отговор съответно на измененията в туристическия бизнес са директно свързани с опциите за навременна реакция и съответно увеличение на финансирането за народен маркетинг, акцентира министър Илин Димитров. Той регистрира пред народните представители сериозен прогрес и триумфи в повишението на видимостта на дестинация България на редица целеви пазари посредством целенасочени дейности на Министерството на туризма, само че за това са нужни неизменност и поредност. Министерство на туризма работи за устойчивото развиване на бранша, като реализирането на поредни, ефикасни и ефикасни маркетинг интензивности е един от целите на ведомството. Именно за създаване на дълготраен имидж на България като съвременна, сигурна и богата на благоприятни условия европейска туристическа дестинация, посредством микс от маркетинг интензивности за увеличение размера на входящия туристопоток, поощряване на вътрешния туризъм и привличане на платежоспособни туристи, е належащо бюджетът за народен маркетинг на Министерство на туризма да бъде съществено повишен. „ Ние не можем да популяризираме съответно туризма на страната с 18 млн. лв. “,  съобщи в умозаключение министър Димитров.

Налагането на таван на цените на енергоносителите и финансиране на организациите за ръководство на туристическите региони със средства от държавния бюджет са други две от  извънредно значимите ограничения, които могат да запазят бранша и да подтикват развиването на вътрешния туризъм, уточни министър Димитров пред народните представители в Комисията по туризъм.

По думите му подобаваща целева мярка в бранш Туризъм би било въвеждането на таван на цените на газа и освобождение от данък на дизеловото гориво, което се употребява в нафтовите стопанства на хотелите.

По време на чуването заместник-министър Ирена Георгиева срещна народните представители с дейностите на министерството за поддръжка на туроператорите и съответно с мярката, станала известна като „ 35 евро на седалка “. Тази мярка съставлява безплатна финансова помощ за обезпечаване на действен капитал за туроператорите, които реализират проведени туристически пътувания с въздушен превоз до Република България. Тя бе с краткотраен темперамент и изтече на 14 май 2022 година, защото се осъществя в границите на наднационални, съответни параметри, заложени във Временната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията за епидемиологичен гърмеж от COVID-19, която Европейската комисия вкара за облекчение на процедурите и изискванията за даване на държавна помощ на равнище Европейски съюз.

„ В умозаключение би трябвало да се каже, че изпълнените от Министерството на туризма ограничения за държавна помощ за подкрепяне на туроператорите според закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, бяха във допустимо най-широкия си набор на допустимия от европейското законодателство интензитет на подкрепяне. Трябва да се означи също, че все още не съществува опция, възстановявайки тази мярка, да се дерогира европейското законодателство в региона на държавните помощи, “ съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Беше маркирано, че показаните пред Комисията по туризъм в Народно събрание предпочитани ограничения срещат поддръжката на национално показаните организации от сектора и са сериозно значими за развиването на бранша. Те ще оказват помощ за стабилизирането му, запазването на капитализацията във компаниите и привличането на туристи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР