По време на днешното заседание на парламентарната комисия по транспорт

...
По време на днешното заседание на парламентарната комисия по транспорт
Коментари Харесай

Продават ли от `Железопътна инфраструктура` скрап на тройно по-ниска цена?

По време на днешното съвещание на парламентарната комисия по превоз отрасловият министър Ивайло Московски отказал да отговори на депутатски въпрос за това дали Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) продават за скрап на цена, която е над три пъти по-ниска от пазарната.

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков задал въпрос по тематиката на днешното чуване на министъра в комисията. Московски обаче завил, че към този момент е дал отговор документално на въпрос по тематиката и предложил на депутата да зададе питането си за цената към Софийската стокова борса, през която държавното сдружение продава за скрап черни и цветни метали. 

Справка на OFFNews сподели, че преди към месец Божанков е попитал Московски какви са претекстовете НКЖИ да подписа контракт точно със Софийската стокова борса - търсене на най-хубава цена, допустимо най-голяма конкуренция от купувачи или бистрота. Депутатът изискал и да му бъдат предоставени всички контракти на сдружението със софийската борса, които са били подписани от 1 януари 2015 година до 22 март тази година.

От министерството му отговорили на 28 март тази година, като показали, че за този интервал има подписани 10 контракта. Московски обяснил, че металите се продават през борса, тъй като с търгове " не постоянно се реализират най-хубави финансови резултати ". И пояснил - повода за това е, че преди търг има възможност потенциалните купувачи да се разберат по сред си да предложат по-ниска цена.

Божанков изясни пред OFFNews, че е направил разбор на получените контракти и по този начин се стигнало до днешното запитване.

" Договорите демонстрираха, че НКЖИ продава на по-ниски цени. Дадох образец с контракта от 2018 година - в случай че пазарната цена е била към 500 лева, те са продавали на 160 лева на звук. И това не важи за един или два контракта, а за всички, които са ми изпратили. И като ги събрах на едно място и обобщих - излязоха към 4 млн. лв. загуба ", изясни Божанков и акцентира, че за пазарната цена е направил информации с българския пазар и с Лондонската стокова борса.

Днес Московски споделил само, че няма нищо нелегално и в случай че има въпроси за цените, на които металите са били подавани, те би трябвало да бъдат заложени към Софийската стокова борса.

" Интересно е, че на тази стокова борса продават единствено и само държавни предприятия. В частната стокова борса няма нито една частна компания. Явно те продават скрап по различен механизъм ", изясни социалистът и акцентира, че не твърди, че има нещо нелегално, а просто демонстрира проблем. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР