По време на дебат относно отношенията между ЕС и Русия,

...
По време на дебат относно отношенията между ЕС и Русия,
Коментари Харесай

Заплахите на Русия срещу Украйна са предупредителен сигнал за Европа, казват евродепутатите

По време на спор по отношение на връзките сред Европейски Съюз и Русия, европейската сигурност и военната опасност на Русия против Украйна, евродепутатите приканиха за обединен отговор и показаха поддръжка за Украйна.

В сряда сутринта евродепутатите направиха обзор на последните събития, свързани с военните закани на Русия против Украйна, по време на пленарен спор с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Върховния представител Жозеп Борел.

Откривайки дебата, ръководителят на Парламента Роберта Мецола акцентира, че Европейският парламент неведнъж е изразявал взаимност с народа на Украйна, който продължава да бъде изправен пред неустановеност и закани от съветска военна експанзия.

„Това, на което ставаме очевидци, е опасност и за мира в Европа“, добави тя, като акцентира, че по-късно през днешния ден Парламентът ще гласоподава и за одобряването на финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро. Тя благодари на Европейската комисия за нейното „навременно предложение за поддръжка на финансовата непоклатимост и резистентност на Украйна при актуалните сложни обстоятелства“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел акцентира по какъв начин неотдавнашното и невиждано съветско военно скупчване по украинската граница може да се преглежда само като нападателно и заплашително държание. Той посочи,че тази войнствена тактичност заплашва освен стабилността и целостта на Украйна, само че и мира и сигурността в Европа и учредената на правила интернационална система.

Шарл Мишел акцентира, че Европейски Съюз работи непрестанно със своите интернационалните сътрудници и съдружници за деескалация на напрежението, преди всичко посредством дипломация, само че също по този начин и посредством подготовка на строги наказания против Русия, в случай че военната експанзия против Украйна продължи. Освен това той разгласи самодейност, като част от тясната съгласуваност сред Европейски Съюз и Украйна, за осъществяване на донорска конференция за по-нататъшна поддръжка на украинската стопанска система.

„Идеята за сфери на въздействие не принадлежи на 21-ви век“, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Дипломацията към момента не е споделила последната си дума, само че в този момент би трябвало да последват каузи, сподели тя, визирайки последните сигнали, идващи от Кремъл. НАТО към момента не е видяла понижаване на съветските войски към Украйна, акцентира тя.

Председателят на Комисията също по този начин предизвести Русия да не употребява като оръжие „енергийния въпрос“. Тъй като Европейски Съюз укрепва други източници на сила, „сега сме на несъмнено място за тази зима“, посочи тя и добави, че главният урок, който Европейски Съюз е научил, е, че би трябвало да диверсифицира енергийните си източници, с цел да не бъде подвластен от съветския газ. Европейското бъдеще е в региона на възобновимата сила, заключи тя.

„Това, което може да се случи в Украйна, ще предопредели бъдещето на човечеството“, предизвести Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. „Ако надделее законът на по-силния, това ще бъде крачка назад“, добави той. Г-н Борел също по този начин акцентира, че Европейски Съюз и неговите страни членки се изправят пред опцията за съветска военна експанзия в цялостно единение и счита, че „това е една от позитивните последствия от тази криза“. Той посочи, че Европейски Съюз е подготвен да договаря за дипломатическо решение, само че също по този начин е подготвен да работи със наказания, в случай че се наложи.

Много от членовете на Екологичен потенциал подчертаха, че настоящето напрежение е сигнален сигнал за Европейския съюз, който би трябвало да продължи да развива потенциала си, с цел да се оправи с външния напън и да обезпечи мощен отговор на външните закани, като в същото време резервира мира и демокрацията като съществени полезности и съществена цел. В този смисъл те означиха, че актуалните съветски провокации основават опция за подсилване на европейското единение.

Като показаха непрекъснатата си поддръжка и удивление от украинския народ, който от години е изправен пред опасността от съветска експанзия, доста членове на Екологичен потенциал потвърдиха нуждата както от продължение на дипломатическите дейности по отношение на Москва, по този начин и от подготовка на строги наказания против Русия. Някои обявиха, че на масата на глобите би трябвало да бъдат сложени доста въпроси, в това число газопроводът „Северен поток 2“ сред Русия и Германия.

Евродепутатите акцентираха също, че повода за агресивността на Русия не е разширението на НАТО, а по-скоро силата на полезностите и привлекателността на демократичните общества, което плаши съветския президент Владимир Путин и Кремъл. От друга страна, някои членове на Екологичен потенциал също по този начин разкритикуваха Европейски Съюз за това, че е прекомерно двузначен в отговора си към Русия, до момента в който други подчертаха, че Европа би трябвало да последва думите си с дейности, с цел да отблъсне съветската експанзия.

Можете да гледате пленарния спор още веднъж тук (16.02.2022 г.)
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР