По време на бойните действия в Украйна е разрушен стратегически

...
По време на бойните действия в Украйна е разрушен стратегически
Коментари Харесай

Взривиха огромен язовир в Украйна

По време на бойните дейности в Украйна е опустошен стратегически значимият язовир " Каховка " по долното течение на Днепър. Водноелектрическа централа " Каховка " към този момент е под вода. Залети са улиците на градчето Нова Каховка. Евакуирани са жителите от към 300 здания на брега на Днепър. В зоната на наводнения могат да попаднат 80 селища, в това число регионалният град Херсон.
Киев и Москва се упрекват взаимно за разрушаването на язовирната стена. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) считат, че руснаците желаят да забавят настъплението им в региона. Руската страна показва, че разрушеният обект наводнява отбранителните й линии и оставя без водоснабдяване намиращия се на юг Крим, което е от изгода за ВСУ. 
Експерти на МААЕ наблюдават обстановката във Водноелектрическа централа " Каховка ". Според тях няма директни опасности за нуклеарната сигурност на близката Запорожка АЕЦ, тъй като сходни бедствия са били планувани при проектирането и строителството й.
Украинският президент Володимир Зеленски свика Съвета за национална сигурност и защита и упрекна Русия в " тероризъм ". Без да изчакат справедлива информация кой стои зад нападението, западни политици насочиха рецензии към Москва. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че взривяването на бента " демонстрира бруталността на съветската война ". Председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел сподели, че Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за " военните си закононарушения ".
Междувременно ВСУ не престават да търсят слаби места в съветската защита, с цел да осъществят пробив. Александър Ходаковски, пълководец на бригада " Восток " на 1-ви армейски корпус на ДНР, заяви, че в региона на Гуляйполе украинците за първи път са употребявали предадените им от Германия танкове " Леопард-2 ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР