По време на българското европредседателство МВР ще се въздържа от

...
По време на българското европредседателство МВР ще се въздържа от
Коментари Харесай

Младен Маринов пред bTV: Европредседателството няма да блокира трайно София

По време на българското европредседателство Министерство на вътрешните работи ще се въздържа от трайно затваряне на улици в София, като промени в придвижването ще се вършат единствено към съответни събития. Това съобщи пред bTV основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. По думите му обаче част от паркоместата в столицата ще бъдат наранени поради зоната за сигурност към НДК.

Маринов разяснява, че е добре, че ремонтът на двореца тече точно сега, тъй като по този начин може да се създадат промени, свързани със сигурността на постройката и по този метод тя да може да се пази от по-малко униформени.

Той уточни още, че се приготвя централизирана система за видеонаблюдение, която ще събира информацията от полицейски, общински и други камери из града. Според основния секретар на Министерство на вътрешните работи, подготовката за защитата на европредседателството върви по проект и в обособените действия може да бъдат ангажирани както ДАНС и Отряда за битка с тероризма, по този начин и, когато става дума за по-леки задания, частни охранителни компании.

Интервю на Елица Попова

-K акви ограничения за сигурност ще бъдат подхванати поради приближаващото европредседателство, какво да чакат жителите чисто на практика?

Към момента още от началото на годината тече тази организация по подготовка по осъществяване на европредстедателството. В хода на тази подготовка сме черпили опит от страни, които са били към този момент домакини на европредседателството – приказваме за Унгария, и сме черпили опит от страни, които сега организират европредседателството – това е Естония. На база на техния опит и на действително проработили практики, ние планираме нашите ограничения за сигурност.

Естествено, главната цел е да има оптималната сигурност за делегатите и участниците, които ще заседават по време на председателството, и в това време да намерим баланс с това да не се затруднява ежедневният живот на жителите и посетителите на столицата и на градовете в страната, които ще са ангажирани по това eвропредседателство.

Начертават се главните направления за придвижване на делегациите, работи се с хотелите, където ще бъдат настанявани делегати. По отношение на това да се направи една инспекция по отношение на техните системи за сигурност и взаимоотношение с техните чиновници по сигурността на хотелите.

Както знаете, НДК сега е в ремонт. Естествено, преди да стартира да се възнамерява този ремонт, правихме многократни срещи, с цел да си сложим условията, които касаят сигурността, и те да бъдат планувани и по този начин... построени по време на ремонта, с цел да не се постанова по-късно да се вършат разнообразни усъвършенствания.

-Знае ли се какъв брой служители на реда ще охраняват европредседателството ни?

На този въпрос не мога да отговоря съответно, защото Ви споделих – ние сме подхванали еластичен метод за. Знаете – европредседателството ще се организира, а в същото състояние оперативната конюнктура е динамична, ние би трябвало да се грижим и за сигурността на жителите в цялата страна. Така че служителите на реда ще бъдат планувани самобитно мащаба на мероприятието. Все отново има още два месеца дотогава. Според ситуацията както в страната, по този начин и в интернационален аспект.

-Казахте, че сте се поучили от опита в Естония. Те какво Ви споделиха? Как се приготвя чисто като защита едно европредседателство?

Моето персонално усещане, защото бях командирован там тъкмо с тази цел, по този начин сякаш не го одобряват като доста комплицирано и изключително. Да, има ограничения. Прави ми усещане, че жителите даже одобряват всичко като горделивост, че европредседателството се организира в тяхната страна, в тяхната столица. Много добре се отнасят към разпореждането на полицейските органи, съблюдават техните инструкции.

Мисля, че и тук би трябвало да има схващане в това отношение, защото в действителност ще се наложи някъде да се лимитират улици, да се затварят паркинги, което може да докара до усложнения. Но е значимо ние да сме положителни домакини, с цел да може страната ни да построи имидж.

-Знае ли се към този момент тъкмо какви ще бъдат ограниченията за сигурност, какво можете да ни разкриете? Какви улици ще се затварят, кои, ще бъде ли ограничавано паркирането. Нещо чисто практическо в случай че можете да ни кажете.

Една от главните действия, които сме възнамерявали (тя ще продължи да работи и след европредседателството, тя е изобщо за сигурността на столицата), е да с построи една платформа, която да интегрира всички построени видеосистеми на територията на столицата, включително и обектите, които ще бъдат посещавани, за да се увеличи функционалността на тези видеосистеми.

Знаете, сега съществуват видеосистеми в Столична община, от Столичния метрополитен, от Столична дирекция на вътрешните работи, от аерогари. Целта е всички тези сигнали да се обединят в един сървър и една платформа, която да извежда изчерпателен артикул от цялото това видеонаблюдение.

Естествено, подхващат се ограничения за ремонт на обособени улици, сектори от улици. Там, където е належащо, ще се употребяват заграждения. Пак споделям, няма да пристъпваме към трайно затваряне на избрани улици, а това ще се прави самобитно нуждата.

-Тоест, в деня на събитието?

В деня на събитието. Няколко часа преди събитието... всичко зависи от придвижването на делегациите и отново споделям – от ситуацията на територията на столицата. Защото публичният живот няма да спре. Ще има други съпътстващи събития – културни, спортни.



-А ще има ли зони за сигурност – да кажем НДК, Летище, Народен спектакъл, метро?


Определено Аерогара София, и освен тя, а всички аерогари в огромните градове ще имат подготвеност, ще бъдат основани екипи, които да реагират. Определени делегации ще минават и при различен ред при тяхното кацане и посрещане и надлежно превозване до конгресния център, който в тази ситуация ще е НДК.

Около НДК ще бъде построен такава зона за сигурност, която ще обгръща територията на НДК. Естествено, там към момента тече изследване до какъв брой можем да ограничим публичните паркинги, защото там хора са платили абонамент за цяла година и това ще им сътвори усложнения. Това е още в развой на обсъждаме, гледаме минимално да затрудним жителите, само че в това време да не вършим компромис със сигурността на постройката.

-Знаем, че тероризмът е главен проблем за Европа, ще бъдат ли обучавани служители на реда или спецчасти, които ще наблюдават за сходно напрежение? Имате ли такава подготовка?

Сигурността постоянно има две страни. Едната е забележима, другата е невидима.

-Невидимата опасност, какво ще вършиме с нея?

Не приказвам за опасност. Тя опасността постоянно е невидима, въпросът е по кое време ще я осезаем. Това, което се прави като забележимата част на сигурността – естествено такива екипи ще има, те и сега съществуват такива екипи. Знаете, когато имаме повишение на кодовете на реакция ги виждате по улиците. Но те не трябва да се извеждат когато не е належащо, защото всяко едно усилване на защитата води до основаване на напрежение.

Такива екипи има, приготвят се все още, тъй че по време на председателството те ще бъдат забележими за жителите и ще бъдат включени в публичния ред.

-Освен редови служители на реда, какви други ще има?

Ще има чиновници на жандармерията, чиновници на звена, които ще реагират при нужда, в това число и Отряда за битка с тероризма, в случай че ситуацията го постанова. Ако има... знаете закона. Има равнища на подготвеност, равнища за подготвеност за реакция, само че това решение ще се взима при съответни случаи.

-Притеснява ли Ви нещо сходно, тъй като Европа е под стрес, че може да се случи нещо сходно, а тогава ние ще бъдем в центъра на събитията и ще има не една и две значими персони?

Естествено, че мислим с нужната тревога по този проблем. Няма по какъв начин да е по различен метод. Средата за сигурност е извънредно изменена както в Европа, по този начин и в България. Към момента за България няма съответна опасност, само че предвид на това, че ние за този интервал ще сме център на Европа и страната, в която ще се взимат решения на Европейски Съюз, сме подготвени в това число и със службите, които работят по линия на разузнаването – ДАНС.

Щабовете към този момент са образувани, те заседават по проект. И при нужда и при съответна обстановка.

-В деня на откриването към този момент наясно ли сме по какъв начин ще се случва като ограничения за сигурност, ще има събития на няколко точки?

Ние сега създаваме кардинални неща, които касаят сигурността. Тези кардинални неща ще се ползват за съответен обект, защото програмата непрекъснато търпи промени. Но в този момент е ясно, че НДК ще е едно място, където ще има построена непрекъсната зона за сигурност и непрекъснато полицейско наличие. Естествено ясни са и някои от хотелите, само че от съображения за сигурност няма да ги загатна, където ще бъдат настанени делегати. Всичко е в развой на подготовка.

-Тоест мислите, че ще се представим добре пред чужденците?

Нашата задача е да създадем системата, която ще работи, по този начин наречените щабове. Те да имат достатъчното време да създадат съгласуваност между тях, естествено през това време да черпим и от непознатия опит, който сега тече в Естония.

Хубавото е, че се прави този ремонт на НДК. Смятам,че с него ще бъде реализирано едно високо равнище на сигурност на самата постройка, което пък да докара до по-висока успеваемост и понижаване на полицейския състав, който да бъде зает там. Търсим разновидности да се ангажират и чисто охранителни компании, които могат да правят избрана активност. Полицията е по-редно да бъде ориентирана към тези територии на столицата, където работата не може да се свърши от никой различен.

-Имате поради частни охранителни организации?

Ами да, има места, където може да има разпоредители, където може да има бранители по защита. Това сме го виждали и в други страни.

Младен Маринов разяснява и последния случай с задържани служители на реда в София, които бяха упрекнати, че са осигурявали „ чадър” на наркодилъри против крупни суми.

-Откога тези служители на реда работят в системата на Министерство на вътрешните работи и правилно ли е, че са били награждавани 16 пъти. Ако може къс коментар по тематиката?

Единият от чиновниците е с по-дълъг стаж в системата на Министерство на вътрешните работи – 10 години. Другият – с 3 годишен в системата на Министерство на вътрешните работи. Назначен е откакто е приключил Академията на Министерство на вътрешните работи.

Съжалявам, че би трябвало да се занимаваме с такава работа. Трудно е да се взимат решения за арестуване на сътрудници, само че както виждате, ние го вършим и ще продължим, защото това е неприемливо, тъй като разрушава устоите на системата и доверието на жителите в нея. Така че повече няма какво да разясня, защото тече и следствие.

Пак споделям, при всички сигнали ще се работи по този метод.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР