По-високите цени на тока за бизнеса ще доведат до поскъпване

...
По-високите цени на тока за бизнеса ще доведат до поскъпване
Коментари Харесай

Производители: Хлябът, колбасите и млякото ще поскъпнат

По-високите цени на тока за бизнеса ще доведат до повишаване на съществени хранителни артикули, предвиждат производители.

Още при започване на годината бизнесът предизвести за фрапантен скок в цената на тока, който употребява, с сред 30 и 65%.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на самун. Всеки % от горната страна в цената на тока незабавно се усеща по веригата в пекарните - от забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

„ 10% от цената на всяка закуска и от цената на всеки създаден самун е електрическата енергия”, съобщи хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова телевизия.

„ В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички артикули. Няма по какъв начин да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, сподели Бешиков.

Сметката не завършва с по-високите разноски за ток, които се натрупат при личното му произвеждане на самун.

„ За да ни се приготвят суровините, които ние използваме – сирене, квас, маргарин, масло, брашно, производителите им също употребяват електрическа сила, което значи, че и тяхната цена ще се оскъпи”, съобщи Бешиков.

„ Ще се вдигнат и цените на закуските. Една баничка сега коства 1.20 лева.Трябва да вдигнем цената ѝ с 25 ст. и става 1.40 лева, което е доста ”, добави той.

По-високите разноски към този момент пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки салам на щанда идва точно от тока, пресмятат от сектора. „ Увеличение при саламите би имало с към 5% от крайната цена. Ако кажем, че един салам коства 10 лева, то нарастването ще бъде с към 50-60 стотинки ”, добави Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

„ Нашият цикъл е непрестанен. Ние сме принудени да продаваме даже и на загуба. В момента цените в бранша са такива, че продаваме под себестойност”, съобщи притежателят на свинекоплекс Вихрен Димитров.

При млечните артикули най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека , защото там отива най-вече сила.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР