По-високите цени на горивата у нас се дължат на поскъпването

...
По-високите цени на горивата у нас се дължат на поскъпването
Коментари Харесай

Експерт: Поскъпването на горивата у нас е същото като в ЕС

По-високите цени на горивата у нас се дължат на повишаването на суровия нефт със 17% и същата наклонност се следи в целия Европейски съюз. Това съобщи в предаването „ Лице в лице” изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

„ Суровият нефт е основообразуваща единица в цените на крайния артикул на горивата. Когато цените на суровия нефт тръгнат нагоре, нормално цените на горивата ги следват, само че ги следват със закъснение и с разнообразни по-ниски темпове”, изясни той.

Наблюдаваното повишаване, както у нас, по този начин и в Европейски Съюз, е с към 5,1% - 5,5%, посочи специалистът.
Протест във Велико Търново поради цените на горивата Дизелът и бензинът в града са с към 20 и 30 ст. за литър по-скъпи спрямо другите градове
„ Идеята, че България е изолиран остров, в който се случват някакви неправилни неща с цените, е безусловно погрешна. България е отворена и вносът се реализира елементарно. Пазарът е мощно конкурентен и не може да понесе цени, които са разнообразни от това, което пазарните равнища налагат”, разяснява Делчев.

По думите му изказванията на протестиращите във Велико Търново, че при тях цените на дизела и бензина са с 20-30 ст. по-скъпи, в сравнение с в другите градове, са погрешни. Нормално било една и съща верига да продава гориво на една цена в един град и на по-висока или по-ниска в различен, както и в едно обитаемо място да има разнообразни цени.

„ Защото това постанова конкуренцията по места. Всяка една компания преценя към нейната бензиностанция, която се намира на това място, на какво разстояние има други съперници, на какви цени продават те, с цел да може тя да си продава горивата”, разясни Делчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР