По-високи заплати за университетските преподаватели и докторантите прие на първо

...
По-високи заплати за университетските преподаватели и докторантите прие на първо
Коментари Харесай

На първо четене: По-високи заплати за университетски преподаватели и докторанти

По-високи заплати за университетските преподаватели и докторантите одобри на първо четене Народното събрание. Така те обвързаха възнагражденията им със междинната за страната. Преподавателите в държавните висши учебни заведения към този момент ще получават заплата не по-ниска от 170% от междинната брутна заплата за последната година, а асистентите ще получават най-малко 125% от същата сума.

Освен това нарастване ще има и в стипендиите на докторантите. Те ще получават най-малко 125% от минималната работна заплата или 1166,25 лв..

Досега заплатите им не бяха закрепени в закона. Уточнение там имаше единствено за асистентите, само че то гласеше, че възнагражденията им се дефинират с акт на Министерския съвет. От 2023 година то е най-малко 1800 лв..

По време на разискването на законопроекта в отрасловата комисия вносителите увериха ректорите на университети, че измененията няма да вменят отговорности на тях, а на страната, която би трябвало да планува нужните средства в бюджета. 

Все още не е ясно по кое време измененията ще влязат в действие, само че евентуално ще е от началото на 2025 година В новия закон не е посочено по кое време влиза в действие, само че защото бюджетът за 2024 година към този момент е признат, измененията могат да станат факт при идващия или при актуализация на сегашния.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР