По-високи такси за работа с пари в брой въвеждат редица

...
По-високи такси за работа с пари в брой въвеждат редица
Коментари Харесай

Банките наточиха секирите: Вдигат таксите за работа с пари в брой

По-високи такси за работа с пари в брой вкарват редица банки в страната. Вдигат такси за изтегляне от банкомати в чужбина, за изтегляне на пари от офис, както и за обработка на редица документи и издаване на удостоверения, написа econ.bg.

От 28 август Пощенска банка подвига таксите за жители за изтегляне на пари в брой от офис от разплащателна или спестовна сметка. В момента таксата за суми до 2000 лева е 0,60% от сумата, само че не по-малко от 6 лева, а ще стане 0,70%, само че не по-малко от 7 лева За по-големи суми таксата за изтегляне с предварителна поръчка нараства от 0,60% на 0,70%, а за изтегляне без поръчка - от 0,70% на 0,80% от цялата сума, като минималният размер остава 15 лева

Вдигат се и таксите за изтегляне на суми от депозит. Ако желаете да изтеглите пари не на падежа на депозит и не сте създали предварителна поръчка, таксата ще бъде 0,85%, само че не по-малко от 16 лева, а със поръчка таксата става 0,75%, само че не по-малко от 8 лева В момента таксата за изтегляне не на падежа без поръчка е 0,75%, само че не по-малко от 16 лева, а със поръчка е 0,65%, само че не по-малко от 7 лева

Пощенска банка подвига таксите и за някои преводи. Например, таксата за вътрешнобанкови преводи сред сметки на един клиент нараства от 4 лева на 5 лева, а сред сметки на разнообразни клиенти - от 6 лева на 7 лева Банката вкарва и нова такса за потребление на дебитни карти за онлайн хазарт. Таксата както за залагания, по този начин и за приемане на облагите по дебитна карта ще бъде 0,1% от сумата, само че не по-малко от 20 ст. Таксата за преиздаване на ПИН пък нараства от 3 лева на 5 лева. Таксите за заявление и за годишно обслужване на кредитни карти Mastercard World нарастват от 80 лева на 100 лева, а на Mastercard Standard и Visa Classic от 45 лева на 49 лева Пощенска банка вкарва и нова такса правене на характерна информация от клиент. За документ на български таксата ще бъде 48,90 лева, а в случай че е на британски - 97,79 лева

ЦКБ също подвига таксата за изтегляне на пари в брой от офис на банката. За суми сред 100,1 лева и 2000 лева сега таксата е закрепена на 4 лева, а от 14 август става 6 лева Таксата за вътрешнобанкови преводи на жители нараства от 3,50 лева на 4 лева Освен това банката вкарва и комисионна за покупка или продажба на задгранична валута в брой. Освен посредством разликата сред курсовете " купува " и " продава от 17 юли банката ще печели и като взима комисионна в размер на 0,1% от сумата.

Банка ДСК усилва таксите за изтегляне на пари от банкомати в страни отвън Европейското икономическо пространство (ЕИП), където влизат страните от Европейски Съюз, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Това значи, че по-високи такси ще плащаме при изтегляне на пари от банкомати в страни като Турция, Сърбия и Съединени американски щати. От 10 юли таксата за жители и компании за изтегляне от банкомат в страни отвън ЕИП става 5 лева плюс 1,5% от сумата, като в допълнение има и такса за превалутиране в съответната валута. 

Ако сметката е в евро, таксата става 2,56 евро плюс 1,5% от сумата. Това значи, че с цел да изтеглите сума, равна на 100 евро, ще би трябвало да платите такса от малко над 4 евро плюс таксата за превалутиране.

В момента таксата за същата услуга е по-малка от 1 евро, т.е. нарастването е над четири пъти. Освен това от 28 август Банка ДСК приключва услугата за изтегляне на пари в наличност на ПОС в офис на банката с дебитни и кредитни карти на жители и бизнес клиенти. Остава опцията за изтегляне на пари в брой от офис, само че таксите за тази услуга са по-високи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР