По-високи санкции за индустриално замърсяване, спешен преглед на състоянието на

...
По-високи санкции за индустриално замърсяване, спешен преглед на състоянието на
Коментари Харесай

Преговарящите по темата Екология предлагат да има вицепремиер по климатичните промени

По-високи наказания за индустриално замърсяване, незабавен обзор на положението на язовирите до края на годината и разширение на националната система за мониторинг на качеството на въздуха. Около тези оферти се сплотиха договарящите специалисти за бъдещо съдружно съглашение в бранш " Екология ". Сред предложенията по време на консултациите са още основаване на постовете вицепремиер по климатични промени и екологичен омбудсман, както и въвеждане на ефикасен механизъм за унищожаване на изоставените градежи.

" Продължаваме Промяната " предложи създаване на работещ механизъм за унищожаване на изоставените градежи и слагат акцент върху проблема със застрояването на Черноморието. Сред целите, показани от партията, са още оценка на положението на екосистемите, прекратяване на използването на пластмаса в държавната администрация, електрифициране на превоза, зелена подвижност и стимулиране на споделеното пътешестване. Политическа партия поддържа концепцията за замяна на автопарка и закупуване на повече електрически автомобили.

" Може да помислим дружно за по-високи налози и такси за мощните коли ", съобщи съпредседателят на групировката Кирил Петков.  Той уточни още, че би трябвало да се уточняват условията за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, а администрацията да бъде в услуга на бизнеса, с цел да се избегне опцията за корупционни практики.

По отношение на нерегламентираното изгаряне на боклуци от Политическа партия упорстват за усилване на контрола и налагане по-строги наказания за нарушителите. Експертите в партията виждат проблеми и в бранша с водните запаси, като упорстват за ръководство на отпадъчните води и подсигуряване на чиста питейна вода за всички жители.

От " Продължаваме Промяната " виждат опция в бъдещото постоянно държавно управление да има вицепремиер по климатичните промени.  

ВиК системата би трябвало да се усъвършенства, с цел да се спре загубата на водата, считат от " ИТН ". От партията се оповестиха и за спешни ограничения за мониторинг на качеството за въздуха, както и за регулаторни ограничения и тласъци за превоза и енергетиката във връзка с замърсяването. Електрификация на публичния превоз е значим приоритет за Има Такъв Народ, като измежду ограниченията, които оферират са поетапната подмяна на остарели печки и облекчени процедури за инсталиране на самостоятелни ВЕИ-та. 

По отношение на ръководството на отпадъците от групировката се застъпват зад концепцията за рекултивация на към този момент съществуващи или несъответстващи със законодателството депа. Нещо повече, съгласно ИТН методиката за " такса боклук " би трябвало да е на правилото " замърсителят заплаща ".

Има Такъв Народ подкрепя идеята за вицепремиер по климатичните промени. Те чакат да има и съвет по климата, в който да вземат участие политици и специалисти. От партията оферират приходите от продажби на квоти за излъчвания на парникови газове да остават в Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околна среда /ПУДООС/ и да се употребяват напълно за ограничения за климата. Има Такъв Народ предложи и цялостна проверка на ръководството на оперативните стратегии в бранш " Екология ". 

" Демократична България "   поддържа концепциите за промяна на методиката за " такса боклук " и за основаването на поста вицепремиер по климатичните промени в идващия постоянен кабинет. Тома Биков показа концепцията за основаване на институцията " екологичен омбудсман ", избиран от Народното събрание. И добави, че би трябвало да се усъвършенства и ръководството на предпазените зони - " Натура 2000 ". Промяна в правилника на Министерство на вътрешните работи за зоополиция е друго искане на Демократична България. 

От партията желаят да се развие система за бързо разполагане на краткотрайни станции посредством дронове, които да ревизират сигналите за замърсяване на въздуха. Освен обезпечаване на обществен достъп до данните за премерване качеството на въздуха, от Демократична България желаят авишаване на глобите за източниците на замърсяване, спиране на практиката да се раздават дърва за огрев за фамилиите, както и стимулиране на потреблението на възобноваеми енергийни източници.

По отношение на ръководството на водите, от групировката оферират до края на годината да се направи обзор на положението на язовирите, с цел да не се позволен събития като тези в село Бисер или в кв. " Аспарухово " във Варна. От " Демократична България " са срещу основаването на инсинератор в София. Предлагат също ограничения за възстановяване ръководството на боклуци, както и да се проучат опциите за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".

Българска социалистическа партия предлага проверка на Закона за ръководство на отпадъците, с която да се вкарат тласъци за разделно събиране на боклуци и за преработване. От Левицата са на мнение, че водещ би трябвало да е правилото " замърсителят заплаща ".

Сред концепциите им са още основаване на екоиндустриални паркове и замяна на автопарка на държавните институции за екосъобразност. Българска социалистическа партия представи и предлагането си за независимо министерство за климата. 

Българска социалистическа партия предлага преразглеждане на активността на ВиК холдинга и държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР