По-високи разходи заради традиционните за края на годината и на

...
По-високи разходи заради традиционните за края на годината и на
Коментари Харесай

Ноемврийски разходи свиват бюджетния излишък до 2.3 млрд. лв.

По-високи разноски поради обичайните за края на годината и на строителния сезон заплащания по инфраструктурни и капиталови планове стопиха през ноември насъбрания до тогава бюджетен остатък до 2.321 милиарда лева или 2.3 на 100 от прогнозния БВП на страната. Това сочат оповестените от финансовото министерство данни за осъществяването на бюджета към 31 октомври и прогнозата за интервала до края на ноември. Очакванията са позитивното салдо да се изразходи дефинитивно през декември поради декларираното от отрасловия министър Владислав Горанов желание държавната хазна да завърши на нула в края на 2017 година

В структурно отношение салдото по националния бюджет регистрира усъвършенстване по отношение на регистрираното за същия интервал на 2016 година, главно заради растежа на данъчните и осигурителните доходи. В Същото време обаче се утежнява салдото по сметките за средства от Европейски Съюз по отношение на година по-рано, когато обаче България получи грантове поради за осъществени разноски по оперативните стратегии в края на 2015 година, когато бе пикът на заплащанията по плановете за предходния програмен интервал 2007–2013 година.

От Министерството на финансите означават, че обичайно част от плануваните разноски се концентрират в последните месеци на годината поради приключването на градежи с пари от бюджета, повишение на обществените разноски в есенно-зимния сезон и оскъпяване на издръжката.

Приходите и помощите в бюджета към ноември 2017 година се чака да бъдат 31.8953 милиарда лева (90,0 % от годишния разчет). Изпълнението на данъчните и неданъчните доходи се чака да бъде 93,5 % от плана за годината, като съпоставени със същия интервал на миналата година те нарастват с 2.3899 милиарда лева (8.5%). Постъпленията от помощи към края на месец ноември са по-ниски по отношение на същия интервал на 2016 година, като осъществяването по отношение на годишните планове за 2017 година се чака да бъде 46.9 %.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2017 година се чака да бъдат в размер на 29.5743 милиарда лева, което е 80.4 % от годишния план. Разходите за същия интервал на предходната година са 27.6189 милиарда лв.. Увеличението по отношение на преди година е поради повдигането на пенсиите през юли 2016 година и през юли 2017 година, както и увеличените на две стъпки през юли и октомври тази година минимално пенсии. Принос има и растежът на разноските за осигурителните вноски за пенсия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР