По-високи осигуровки ще плащат от 1 август хората, които се

...
По-високи осигуровки ще плащат от 1 август хората, които се
Коментари Харесай

По-високи осигуровки и по-скъпо пенсиониране от август

По-високи осигуровки ще заплащат от 1 август хората, които се обезпечават сами или внасят сами здравните си вноски. Увеличението идва поради новия бюджет на Държавното публично обезпечаване, съгласно който от 1 август се покачва минималният застрахователен приход, а оттова и всички вноски, които са свързани с него.

В момента минималният застрахователен приход е 710 лв., макар че от 1 януари тази година минималната заплата беше нараснала на 780 лв.. Да се разграничават двата индикатора се случва извънредно рядко, само че в този момент беше приложено, защото годината стартира без признат нов бюджет, а се удължи бюджетът за 2022 година Така хората можеха, даже да получават минимална заплата, да внасят осигуровки върху 710 лв..

От 1 август обаче минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се става 780 лв.. По-високи осигуровки ще дължат и записаните аграрни производители и тютюнопроизводителите, защото техният най-малък предел за обезпечаване също става 780 лв..

Новата сума ще се отрази и на тези, които сами си заплащат здравните вноски. Става въпрос за безработни, приключилите приблизително обучение, които към момента не учат или работят, и други

Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху доходне по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица. Така от 1 август сумата става 390 лв. при 355 лв. сега. Здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху месечен приход не по-малък от 390 лв. и не повече от 3400 лв. месечно, колкото е оптималният застрахователен приход. Или минималната вноска става 31,20 лв. на месец при 28,40 до края на юли.

При хората, назначени на трудов контракт, размерът на здравната вноска се поделя сред работодателя и служащия в съответствие 60:40 – 3,2% за сметка на обезпеченото лице и 4,8% за сметка на работодателя. Вноската се поема от страната за деца, пенсионери, обществено слаби и други групи хора, посочени в член 40, алинея 3 от Закона за здравното обезпечаване. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят, припомнят от Националната организация за приходите. Например здравноосигурителната вноска за месец август 2023 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 септември 2023 година
Поскъпва и стажът за пенсия
Седем месеца кандидат-пенсионерите бяха облагодетелствани, тъй като можеха да си купят по-евтино стаж за пенсия. Размерът на вноската също е обвързван с минималния застрахователен приход и от 1 август се покачва. Един месец недостигащ стаж коства 19,8% от тази сума или 154,44 лв., като нарастването ще бъде с 13,86 лв.. За година стаж ще би трябвало към този момент да платите 1853,28 лв., а за цялостните 5 години, колкото е позволено по закон – 9266,40 лв..

Повишаването на вноските за недостигащ стаж не отхвърля от ден на ден хора да прибягват до тази опция, с цел да съумеят да се пенсионират. Причината е повдигането с всяка година на нужния стаж за пенсия по общия ред. Така да вземем за пример, с цел да се пенсионирате тази година, би трябвало да имате застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца за дамите и 39 години и 4 месеца за мъжете. За идната нужният стаж се покачва с по 2 месеца и за двата пола.

Само за първите три месеца на 2023 година 337 българи са си купили стаж за пенсия, като за съпоставяне за първите три месеца на предходната това са създали 270 индивида. Сумата, която е платена през тази година, е по-малка от предходната, като повода е, че хората са купили по-малко месеци или години. За трите месеца на 2023 година приходите от платените осигурителни вноски възлизат на 5,667 млн. лв., а преди година – на 7,277 млн. лв..

За цялата предходна година близо 4100 индивида са си купили стаж за пенсия, като са платили общо над 24,432 млн. лв..

В Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) са разказани методите за закупуване на спомагателен застрахователен стаж за пенсия. Пет години могат да бъдат закупени със задна дата за тези, на които не им доближава стаж за право на пенсия. Закупеният по този метод стаж може да бъде единствено за трета категория и хората, които желаят да се пенсионират авансово, няма да могат да се възползват от тази алтернатива.

Могат да се купят и години за времето на следване във висше образователно заведение. Формата на образование няма значение – постоянно, вечерно или задочно. Не можете обаче да платите за период, който е по-дълъг от продължителността на образованието за добитата ви във ВУЗ компетентност. Тези от висшистите, които са траяли да следват и получават научна степен, също могат да платят за времето на докторантурата си.

Купеният стаж може да бъде употребен единствено за пенсиониране. Не можете да получавате за него компенсации за болест, трудова акцидент или други При изискване, че за времето, за което си плащате вноските, сте имали към този момент застрахователен приход, той няма да взе участие в изчислението на пенсионния ви коефициент.

Ако отговаряте на изискванията за заплащане на спомагателни осигурителни вноски, можете да извършите това единствено по банков път. Териториалната дирекция на Национален осигурителен институт за вашата област ще ви издаде документ с банковата сметка и нужните суми за внасяне. След като заплатите сумата, би трябвало да получите уверение от териториалната дирекция на Национален осигурителен институт за закупен стаж.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР