По-високи налози може да има за старите автомобили от следващата

...
По-високи налози може да има за старите автомобили от следващата
Коментари Харесай

Експерт: Данъците на колите се вдигат от хора, които не ги плащат

По-високи данъци може да има за старите коли от идната година у нас. Това стана ясно при разглеждането на пакета от данъчни закони на Тристранния съвет през вчерашния ден. Страната ни е измежду първите в Европа по остарели коли.
Регистрираните леки коли през 2017 година у нас са 3,4 млн. Това демонстрират данните на Евростат.

От тях 50% са коли на възраст над 20 години. 35% са създадени преди повече от 15 години. 10% са на възраст до 10 години. И едвам 5% от колите са нови.

Данъкът за колите ще се дефинира както и до момента – от мощността на транспортното средство и екологичната оценка.

Облекченията, които до момента са употребили всички притежатели обаче, ще отпаднат за някой от тях. Отстъпка в налога ще има за коли със документ над " Евро 4 " – това са колите, създадени след 2005 година

А притежателите на създадените по-рано към този момент ще заплащат цялостния размер на данъка.

Отпада облекчението и за коли с катализатор.

По първични калкулации, след приемането на измененията, налогът за колите, които са над 15 години, ще е по-висок с близо 30%.

А за колите, които са със документ над " Евро 4 ", ще се заплаща с към 20% по-нисък налог.

Според Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на коли не би трябвало да се спекулира с думата „ поскъпване”, тъй като данъкът за един автомобил от 1994 година ще се усили с към 9 лева Автомобилът е ангажимент и отговорност, с цел да сме в сигурност и да сме екологичини, би трябвало да се влага, счита Цанева.

Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите, отвърна, че нарастването ще е по-голямо, в случай че се вземат поради и по-мощните коли. По думите му решения за налозите се взимат от хора, които не ги заплащат, а нарастването е безусловно излишно. Срещу тези налози би трябвало да забележим нещо – нови пътища, по-малко тапи, повече места за паркиране, разяснява Радков пред bTV.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР