По-високи изкупни цени, да се прекрати нерегламентирания внос и защитена

...
По-високи изкупни цени, да се прекрати нерегламентирания внос и защитена
Коментари Харесай

Млекопроизводители от Сливенско искат по-високи изкупни цени и намеса на държавата в бранша

По-високи изкупни цени, да се приключи нерегламентирания импорт и предпазена цена на млякото желаят производители от Сливенския район.

Собственици на ферми от Самуилово, Младово, Коньово, Глуфишево и Крушаре се срещнаха с регионалния шеф Минчо Афузов, където показаха настояванията си за подпомагане от страна на страната и изложение на опасенията си за банкрут на компаниите.

Стоян Малев, който отглежда 1100 крави в Самуилово разяснява, че изкупната цена на млякото пада, до момента в който в магазините млечните артикули стават все по-скъпи

„ Цените падат стремглаво. За последния месец от 1,20 лева към този момент е 1,10 лева и ще продължава да пада. При тези условия на изкупуване на продукцията ни от преработвателните предприятия ние ще сме принудени да обявим банкрут, тъй като няма по какъв начин да продължим да съществуваме. Искаме пределна изкупна цена от 1,30 лева за литър мляко, с цел да можем да си покриваме разноските и да плащаме на служащите “, разяснява още Малев.

Жвотновъдите показаха подозрения по отношение на съществуването на картел сред млекопреработвателните компании за поддържане на ниски изкупни цени, както и за реализирането на нерегламентиран импорт на мляко от Румъния и Унгария. Според тях причина за неприятното положение на сектора е и неналичието на съответна помощ от страната.
Те обявиха че все още желаят разговор и съответни ограничения, с цел да оцелеят. На този стадий протестни дейности не са обсъждани.

Чуйте:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР