По-високи данъчни облекчения да деца и за деца с увреждания

...
По-високи данъчни облекчения да деца и за деца с увреждания
Коментари Харесай

Какви са условията, за да ползваме данъчни облекчения за деца?

По-високи данъчни облекчения да деца и за деца с увреждания ще бъдат приложени тази година, само че еднократно. Това съобщи за Money.bg ръководителят на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) Бойко Костов.
 Снимка 556415
Размерът на еднократното облекчение за деца е според от броя им, като за едно ненавършило пълноправие дете е 4500 лева (сума за приемане до 450 лева.), за две - 9000 (сума за приемане до 900 лева.), а за три и повече - 13 500 лева (сума за приемане до 1350 лева.). Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 9000 лева (сума за приемане до 900 лева.).

" Важното е дебело да се подчертае, че тези повишени суми на данъчните облекчения се ползват единствено и само за 2021 година, защото нямаме никаква смяна в съответните правила на самия веществен данъчен закон ", разяснява Костов.
 Рекорден брой на понижени локални налози и такси има 2021-а
Рекорден брой на понижени локални налози и такси има 2021-а

Най-голям брой на нараствания пък има при налога върху недвижимите парцели

При прилагане на данъчното облекчение за деца до 18 години с увреждания, сумата, с която се понижават годишните данъчни основи за развъждане на едно дете с увреждане е в размер на 9000 лева

" Важно е да споменем още, че няма смяна в правилото, че в случай че едно данъчно задлъжняло лице (ДЗЛ) има годишна данъчна основа като едноличен търговец (ЕТ) и данъчната основа не е била задоволително огромна, с цел да поеме сумата на двете облекчения, то неприспаднатите суми от данъчните облекчения за деца до 18 години и за деца с увреждания се понижават от данъчната основа като Едноличен търговец ", добави Бойко Костов.

Това се базира на обстоятелството, че данъчната ставка за облагане на едноличните търговци е по-висока (15%) от ставката за облагане на останалите приходи на база обща годишна данъчна основа от 10%.
 Париж готви данъчни облекчения за бабите и дядовците, които дават пари на внуците
Париж готви данъчни облекчения за бабите и дядовците, които дават пари на внуците

В опит да подкрепи възобновяване на стопанската система

Поради тази причина ДЗЛ нямат право на избор от коя данъчна основа да приспадат за да не могат по тяхно осмотрение да понижават данъчната си основа подлежаща за облагане с по-висока данъчна ставка. Изводът е, че втората данъчна основа като Едноличен търговец може да се употребява единствено за неприспаднатите разлики от първата данъчна основа.

На база на доста повишения размер на данъчните облекчения за 2021 година в някои предприятия след установяване на годишния размер на налога е допустимо да има дебитно салдо по сметката за отчитане на налозите върху приходите на физически лица, т.е. вместо за внасяне за м.декември 2021 година да има сума за възобновяване на налог.
 В клопката на популизма: Защо увеличението на обсега на детските надбавки ще докара до по-малко деца
В клопката на популизма: Защо увеличението на обсега на детските надбавки ще докара до по-малко деца

До изборите няма да има спирачки пред издънването на този и идващите бюджети
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР