По-висока еко група за автомобилите с газови уредби. Това предвиждат

...
По-висока еко група за автомобилите с газови уредби. Това предвиждат
Коментари Харесай

Важно за всички шофьори! Готвят нови промени на екотаксите

По-висока еко група за колите с газови уредби. Това плануват промени в Наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства. Според плана, измерванията за установяване на екокатегорията ще се вършат, когато моторът работи с газовата уредба. Дори да не попаднат в най-екологичната пета група, при режим на работа с газова уредба, колите ще попаднат в по-висока категория, сподели ръководителят на Асоциацията на българските автогазсервизи и на Националната камара на автосервизите Владимир Дочев, представен от " Дарик ".

Наредбата ще вкара пет екологични групи по отношение на ограничението на трафика в градовете при пикови стойности на замърсяването на въздуха. На колите ще се слага маркировъчен стикер за екологичната група.

С измененията в наредбата се вкарват пет екологични групи за колите с до 8 места и до 3.5 тона. Определянето на групата ще зависи от еврокатегорията или датата на първата регистрация на колата и от техническото премерване на отделяните замърсители.

Предвижда се колите, които са единствено с електродвигатели, както и тези с атомна горивна клетка, да се категоризират в пета екологична група.

Екокатегорията на колите с газови уредби на метан и пропан-бутан пък ще дефинира, когато моторът работи с уредбата. Това сигурно значи, че, в случай че уредбата е в редовност, колата ще попадне в по-висока категория, в сравнение с, в случай че е на бензинов режим, изясни Владимир Дочев:

„ Промените в наредбата са резултат на използването на европейската политика за отчитането на този тип системи, като такива, които работят с чисти горива. Дали ще попаднат в пета категория на екологични коли, това не е несъмнено, тъй като зависи от самия автомобил - от това какъв брой е нов и като каква категория е планиран в началото да бъде. Но сигурно, до момента в който работят на газ, пропан-бутан или метан, колите са по-екологични и ще попаднат в по-висока категория, в сравнение с биха попаднали на бензин “.

Категорията ще се дефинира при периодическия обзор на колите. Промените в Наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства плануват още основаване на онлайн система за регистрация данните от газоанализаторите, димомерите и стенда за инспекция на спирачките, получени при годишния механически обзор.

Проектът за промени е оповестен на портала за публични съвещания strategy.bg, като дата на привършване на разискването е 13 май т.г.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР