По-висок процент заболеваемост от грип, коклюш и скарлатина отчитат клиничните

...
По-висок процент заболеваемост от грип, коклюш и скарлатина отчитат клиничните
Коментари Харесай

Д-р Пенчева: Високата заболеваемост от коклюш и грип може да е опашка от COVID-пандемията

По-висок % заболеваемост от грип, коклюш и скарлатина регистрират клиничните лаборатории в страната по отношение на същия интервал за предходната година. Това съобщи клиничният лаборант доктор Благовеста Пенчева в подкаста на БНР „ В центъра на системата

„ Може би това е една „ опашка “ от пандемията, когато нямахме толкоз контакти, и в този момент се образува един пул от пациенти, които нямат имунитет против тези непрестанно циркулиращи и изменящи се вируси, какъвто е грипът. Другият феномен е, че в този момент, след пандемията, хората се тестват доста повече. Това важи и за тестването на дребните деца от техните родители. Обемът от проби, който правехме преди пандемията за скарлатина или инфлуенца, не е толкоз огромен, колкото е в този момент “, изясни тя.

По думите на доктор Пенчева сега доминират позитивните резултати за заболеваемост от грип вид А и грип вид Б. „ Най-често хората си вършат бързи комбинирани проби за грип и Коронавирус, като резултатът излиза за един ден. Тестът е уместно да се направи в границите на появяването на първите признаци и седмица по-късно “, сподели експертът.

Тя разяснява и разпространяването на коклюш у нас. „ В момента ситуацията малко се поуспокои. За децата заболяването е в действителност доста тревожна, тъй като първичните признаци са с пристъпна кашлица най-вече през нощта, детето не може да си поеме въздух или поема внезапно и звучно, по тази причина и родителите ги тестваха доста.

Имахме преди месец до 30% позитивни и нагоре, само че в този момент са към 15% позитивните за коклюш. Това също не е дребен %, като аз считам, че към този момент хората станаха по-разумни и се тестват при изявена клинична картина на пациента. Тези 15% са от пробите на деца от детските ясли и градини, доста малко и за благополучие са позитивни проби при бебета под годинка.

При коклюша седмица до 10 дни пациентът може да е позитивен, без да има признаци. Същия интервал след развиване на признаците може да се направи тест за коклюш. В момента, в който се стартира антибиотична терапия, пробата може да даде негативен резултат.

„ Тестовете за коклюш са платени от пациента, вземат се по сходен метод като за Коронавирус, защото са PCR-тестове, като за два работни дни сме приели за приемане на резултата, въпреки че той става по-бързо. Целта е да се създадат тестванията в спокойна конюнктура и да няма напрежение.  При тестванията за коклюш не може да има подправено позитивен резултат, само че може да има носителство, само че без признаци. Сега има по-малък интерес към кръвните проби за антитела при коклюш, като е добре пробата да се направи три-четири седмици от началото на инфекцията “, разясни още доктор Благовеста Пенчева.

По думите й най-често се тестват хората в огромните градове като Пловдив, София, Варна.

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР