По вид и вкус мандарините приличат на портокалите, но освен

...
По вид и вкус мандарините приличат на портокалите, но освен
Коментари Харесай

8 изненадващи ползи за здравето ни от мандарините

По тип и усет мандарините наподобяват на портокалите, само че като се изключи че са по-малки, те се белят по-лесно. Ето и 8 от техните изгоди за нашето здраве, съгласно изданието healthline.com. 

1. Изобилстват от хранителни субстанции

Въпреки дребния си размер, мандарините са богати на хранителни субстанции. Те съдържат към 85% вода.

Ето и листата с питателните субстанции, съдържащи се в 1 приблизително огромна мандарина (88 грама):
калории - 47 въглехидрати - 12 гр фибри - 2 гр протеин - 0,7 гр мазнини - 0 гр витамин С - 26% от нужната дневната доза витамин А - 3% от нужната дневна доза калий - 3% от нужната дневна доза
Мандарините са един от най-богатите източници на бета-криптоксантин - антиоксидант, който се трансформира във витамин А.

Освен това те съдържат калий и витамини от група В, а точно В1, В6 и В9, или надлежно тиамин, пиридоксин и фолиева киселина.

2. Съдържат антиоксиданти във високи дози

Антиоксидантите пазят тялото ни, като неутрализирайки нездравословните резултати на оксидативния стрес, породен от натрупването на свободни радикали. Тези нездравословни молекули предизвикат развиването на хронични положения като сърдечни болести, артрит и рак.

Мандарините (включително и корите им) са богати източници на антиоксиданти като витамин С и бета-криптоксантин и флавоноиди.

Антиоксидантният потенциал на витамин С е прочут със своите удобни резултати върху здравето на кожата и сърцето, както и със свойствата си да се бори с рака.

3. Подкрепят имунната активност

Витамин С в мандарините предизвиква имунитета и защищава тялото от вируси и бактерии.

Учените потвърждават връзката сред приема на 1-2 грама витамин С дневно и понижената тежест и дълготрайност на елементарната простуда.

Този витамин също по този начин може да помогне за понижаване на тежестта на алергичните реакции.

4. Подкрепят здравето на мозъка

Антиоксидантите в мандарините, като витамин С и нобилетин, могат да предпазят от хронични мозъчни болести като шизофрения, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Но към момента са нужни повече проучвания при хора, с цел да се потвърди това.

5. Подобряват външния тип на кожата
Добавянето на мандарини към вашата диета може да насърчи производството на колаген поради наличието на витамин С в тях. Това от своя страна води до възстановяване положението на кожата.

Нещо повече, антиоксидантните свойства на витамин С могат да понижат признаците на стареене, като забавят увреждането на кожата, провокирано от свободните радикали.

6. Насърчават отслабването
Мандарините могат да подкрепят загубата на тегло с помощта на неразтворимите фибрите в състава си, които не ферментират в червата.
Консумацията на този плод освен може да насърчи загубата на тегло, само че и да предотврати възобновяване му по-късно.

7. Подпомагат здравето на сърцето
Антиоксидантите в мандарините, като витамин С, тангеретин и нобилетин, могат да насърчат здравето на сърцето.
По какъв брой мандарини да консумираме дневно?
Много от нас свързват миризмата на мандарини с Нова година. Радваме се, когато тези сочни, ярки и ароматни плодове се появяват в магази...
Прочети повече
Тези субстанции редуцират рисковите фактори за сърдечни болести.

8. Имат противоракови свойства
Антиоксидантите в мандарините са от изгода в битката с рака.

Витамин С може да предотврати растежа и разпространяването на туморите, да насърчи заздравяването на рани след интервенция и да усъвършенства успеваемостта на химиотерапията, като в същото време с това да понижи нейната токсичност.

Но са нужни спомагателни проучвания, с цел да се изследват резултатите на самите мандарини във връзка с антираковите им свойства.

Лесно е да ги включите в менюто си
Мандарини или клементини – кой плод да изберем
Мандарините и клементините имат сходен външен тип, тъй че е елементарно да ги объркате или да си помислите, че са еднакъв плод. Счита с...
Прочети повече
Ето няколко хрумвания, които могат да ви оказват помощ да добавите мандарини към вашата диета:

Обелете няколко мандарини и ги прибавете към салатата си.
Настържете корите и ги прибавете към дресинги, питиета или коктейли.
Може да си извършите сок от мандарина.
Добавете няколко мандарини към кисело мляко или чиа пудинг.


Мандарините не би трябвало да се съхраняват в ледник. Обелените плодове, които ще се употребяват по-късно, е наложително да се сложат в резервоар в хладилника.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор или експерт по здравословно хранене!

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР