По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците

...
По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците
Коментари Харесай

По вариант 1 ще пишат зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет

По вид 1 от два вероятни ще пишат през днешния ден зрелостниците на втория наложителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът стартира в 8:30 часа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изпитният вид беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в наличието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, специалисти и публицисти.

На днешния втори наложителен държавен зрелостен изпит се чака да се явят 45 224 зрелостници в страната .

За матурата по профилиращ предмет има 18 образователни предмета, само че изпитите са 27, тъй като са включени всичките равнища на проучване на непознатите езици от учениците, заяви заместник-министър Гайдарова.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ образователен предмет по желание като се изключи български език и литература .

Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. Зрелостниците, които в този момент се явяват на матурите, са първият випуск, който приключва по Закона за предучилищното и учебното обучение.

По традиция за втората матура най-желан е британският език, следван от "Биология и здравно обучение " и "География и стопанска система ".

За първи път има опция да се държи втори наложителен зрелостен изпит и по предметите: информатика, осведомителни технологии, предприемачество и музика, където зрелостниците са 71, както и изобразително изкуство, само че единствено, в случай че са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и осведомителни технологии младежите ще работят на компютър.

Заместник-министър Гайдарова сподели, че разновидността за втория наложителен държавен зрелостен изпит по специалност за професионалните гимназии и професионалните паралелки, който е за придобиване на професионална подготовка, ще се изтегли сред 18 тематики.

Дипломни планове ще пазят 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки ,

други 12 572 ще се явяват на изпити по специалността, включващи писмена и джука част.

В 824 учебни заведения ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 учебни заведения - за специалност.

Зрелостниците би трябвало да са в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност и служебната записка. Пише се единствено с черен химикал.

Заместник-министърът на образованието разяснява, че първата матура по български език и литература на 18 май е минала извънредно умерено, с съвсем никакви нарушавания .

Мария Гайдарова благодари на всички,, взели участие в матурата в цялата страна - учители, специалисти, които са организирали матурата дружно с МОН. Зрелостниците би трябвало да са спокойни през днешния ден и им поисквам триумф, сподели заместник-министърът на образованието.

На 18 май се състоя първият наложителен зрелостен изпит по български език и литература. На матурата се явиха 43 028 зрелостници в страната, което е 97 % от позволените до изпита.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР