По-важните събития за и около войната в Украйна през изминалото

...
По-важните събития за и около войната в Украйна през изминалото
Коментари Харесай

Над 1700 войници от Азовстал се предадоха, Европа попари надеждите на Киев за бързо членство в ЕС, Пентагонът прогнозира дълга война

По-важните събития за и към войната в Украйна през миналото денонощие:

- Руски боец моли за амнистия -

Руският боец, който е в центъра на първия правосъден развой за военни закононарушения в спора, моли за амнистия вдовицата на убития от него украински жител.

21-годишният Вадим Шишимарин призна, че е прострелял 62-годишния Олександър Шелипов край северното село Чупахивка на 28 февруари, с цел да го спре да заяви за кражба на кола.

" Знам, че няма да можете да ми простите, само че все пак ви апелирам за амнистия ", споделя той на втория ден от процеса в Киев.

Украинските прокурори желаеха да му бъде дадена доживотна присъда.

- 1730 бойци от Мариупол се предадоха -

Русия заяви, че броят на украинските бойци, които са се предали в обсадения стоманодобивен цех " Азовстал " в Мариупол, е повишен до 1730 души.

През миналото денонощие от обширния стоманодобивен цех, трансформирал се в знак на украинската опозиция, са излезли още 771 души.

Украйна убеди хората да се отдръпват, с цел да избави живота им, откакто прекараха седмици в подземния комплекс при изострен дефицит на храна, вода и медикаменти.

- Конгресът на Съединени американски щати утвърди пакет от помощи на стойност 40 милиарда $ за Украйна -

Конгресът на Съединени американски щати утвърди нов пакет от помощи за Украйна в размер на 40 милиарда $ - последният транш от помощта на Съединени американски щати за Киев в битката му против съветската инвазия.

Пакетът от помощи е утвърден с цялостно единогласие от Сената, откакто предходната седмица беше признат от Камарата на представителите.

- " Няма директни пътища " към Европейски Съюз -

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че за Украйна не може да има " директен път " към участието в Европейския съюз. Шолц е вторият водач на Европейски Съюз, който попари вярата на Киев за ускорено участие в границите на няколко седмици.

Шолц сподели, че да се направи изключение за Украйна би било незаслужено по отношение на страните от Западните Балкани, които също желаят да се причислят.

" Процесът на присъединение не е въпрос на няколко месеца ", предизвести той.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба осъжда това, което назовава " второкласно отношение " към неговата страна.

- Турция е " решена " да блокира кандидатурите за участие в НАТО -

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е " решен " да блокира кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, като назова Стокхолм в частност " несъмнено леговище на тероризма ".

В сряда Швеция и Финландия подадоха молби за участие в НАТО, отказвайки се от десетилетията на военно неприсъединяване, заради опасения, че в бъдеще могат да станат обект на съветска експанзия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с финландския си сътрудник Саули Ниинистьо и шведския министър-председател Магдалена Андершон във Вашингтон, с цел да им каже, че техните страни " дават отговор на всички условия на НАТО ".

Обръщайки се към Турция, Ниинистьо съобщи, че Финландия е " отворена за разискване на всички опасения, които може да имате по отношение на нашето участие, по открит и градивен метод ".

- 12 убити в Северодонецк -

Губернаторът на източната Луганска област съобщи, че минимум 12 души са починали и 40 са ранени при съветския обстрел на град Северодонецк.

През последните дни Северодонецк е обект на продължителни бомбардировки, защото съветските сили се пробват да завладяват най-източния град, който към момента е в украински ръце.

Шестима цивилни са починали и в Харковска и Донецка област, оповестяват районните губернатори.

- Генералите на Съединени американски щати и Русия приказват -

Най-високопоставеният американски военачалник Марк Мили беседва по телефона с съветския си сътрудник военачалник Валерий Герасимов - първият им диалог след нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари, оповестяват от Пентагона.

Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, и Герасимов, шеф на съветския Генерален щаб, " разискаха няколко проблематични въпроса, свързани със сигурността ", съгласно представител на Обединения щаб на Съединени американски щати.

- Войната може да се проточи: Пентагонът -

Високопоставен чиновник на Пентагона съобщи, че войната в Украйна може да продължи дълго време, макар че силите на Киев си възвърнаха Харковска област и използваха забележителните доставки на американска артилерия.

Служителят, говорещ при изискване за анонимност, предизвести анализаторите, че съветските сили са разгърнати до краен лимит и до няколко седмици могат да доближат до миг, в който към този момент няма да могат да напредват.

" Трудно е да се каже по какъв начин ще се развие обстановката с течение на времето ", споделя служителят./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР