По улиците продължава да има полицаи. А онлайн работи цензурата

...
По улиците продължава да има полицаи. А онлайн работи цензурата
Коментари Харесай

Полиция и цензура плъзнаха из Китай ден след исторически демонстрации в страната

По улиците продължава да има служители на реда. А онлайн работи цензурата - китайските управляващи се пробват през днешния ден да спрат избухналото през уикенда извънредно яростно протестно придвижване против противоепидемичните ограничавания и с искане за повече свободи, пишат Матю Уолш и Цзин Сюан от Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Тълпи стачкуващи, организирали се посредством обществените мрежи, излязоха през вчерашния ден на улиците в Пекин, Шанхай и Ухан, изненадвайки силите на реда.

Ето някои от скандираните лозунги: " Стига Коронавирус проби, гладни сме! ", " Си Цзинпин, подай оставка! ККП (Китайската комунистическа партия, бел. АФП), отдръпна се! ", " Не на локдауните, желаеме независимост ".

Като обхванати територии този митинг наподобява е най-значителният от времето на продемократичните протести през 1989 година

Той е и кулминационна точка на недоволството на хората в Китай, засилващо се от няколко месеца - страната е една от дребното в света, които и до момента водят строга политика на " нулев Коронавирус " с повтарящи се локдауни и съвсем ежедневно писиар тестване на популацията.

Смъртоносният пожар, избухнал в Урумчи, столица на северозападната провинция Синцзян, отключи гнева на мнозина китайци ;

някои насочиха обвинявания, че санитарните рестрикции са попречили на работата на спасителите.

Но демонстрациите през уикенда породиха и претенции за повече политически свободи, даже за отдръпване на президента Си Цзинпин, преди малко избран отново за невиждан трети мандат отпред на страната.

Полицейско наличие

Тази заран имаше очевидно полицейско наличие в Пекин и Шанхай, покрай зоните на вчерашните манифестации, установяваха публицисти от Агенция Франс Прес.

В Шанхай двама души бяха задържани близо до улица " Урумчи ", там, където през вчерашния ден се състоя проява. Единият от двамата " не се подчини на нашите нареждания ", изясни служител на реда пред Агенция Франс Прес.

Освен това сътрудниците отстраняваха от мястото събрали се там хора и им нареждаха да трият фрагменти, снимани с телефоните им, видя кореспондент на Агенция Франс Прес.

Макар да бе питана нееднократно, шанхайската полиция към момента не е показала броя на арестуваните през уикенда.

Една от улиците, изпълнена с стачкуващи през нощта, към този момент е с сложени по дължината на тротоарите високи сини заграждения, които да попречат на всякакви нови манифестации.

Вчера избухнаха конфликти сред силите на реда и стачкуващи, някои от които носеха бели цветя или бели листове като знаци на цензурата. Редица от тях бяха задържани.

Близо до река Лианма в Пекин, където нощес се бяха събрали над 400 млади китайци и с часове скандираха лозунги като " Всички сме поданици на Синцзян! ", през днешния ден бяха паркирани полицейски коли, а по брега патрулираха чиновници на реда. 

" Тази проява беше нещо хубаво ", показа с Агенция Франс Прес двайсетинагодишна жена, бягаща за здраве из квартала, която по думите ѝ следяла събитието в обществените мрежи.

" Това изпрати сигнал, че на хората им е писнало от тези прекомерни ограничавания ", добави тя, като пожела да остане анонимна.

" Според мен държавното управление разбра посланието и ще смекчи политиката си, с цел да се оправи с ситуацията ", сподели дамата.

" Цензурата не можа да издържи на темпото ", щом демонстрации избухнаха тук и там в страната, означи тя.

Оттогава обаче цензурата навакса: през днешния ден изглеждаше, че от китайските обществени мрежи са изтрити всички данни за тези демонстрации.

Търсенето по основни думи като " река Лианма " и " улица " Урумчи " в платформата Вейбо - китайски Туитър, не даваше никакви резултати, свързани с митинга.

" Точка на шупване "

Строгият надзор на китайските управляващи над информацията и санитарните ограничавания при пътувания из страната затрудняват инспекциите какъв брой са били общо стачкуващите през уикенда.

Протестите в Китай обаче извънредно рядко обгръщат толкоз обширни територии, защото всички форми на опълчване против държавното управление се потискат.

Демонстрации се състояха също в Кантон, Чънду и Хонконг, както и в Ухан, Централен Китай, където преди три години бе открит първият случай на COVID-19 в света.

Вестник " Женмин жибао " помества през днешния ден текст с предизвестия против " парализата " и " умората " в използването на политиката за " нулев Коронавирус ", само че без апели да се завърши с тези феномени.

" Хората са стигнали към този момент до някаква точка на шупване, защото не се показва ясно пътят към преустановяване

на политиката за " нулев Коронавирус ", изяснява за Агенция Франс Прес Алфред У Мулуан, експерт по китайската политика от Националния университет на Сингапур. " Партията подцени гнева измежду популацията ", прибавя той.

Демонстрациите разтревожиха вложителите. И тържищата в Азия отвориха през днешния ден с очевидно намаляване.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР