По улиците на шведските градове е трудно да се забележат

...
По улиците на шведските градове е трудно да се забележат
Коментари Харесай

Шведският модел за борба с COVID-19: Пълната карантина не решава проблема

 По улиците на шведските градове е мъчно да се виждат външните признаци на пандемия, познати на други градове по света. Така нареченият " шведски модел “ за битка с коронавирусната зараза допуска отвод от карантинни ограничавания, основаващи се на развиването на стадния имунитет измежду популацията по натурален метод. Хората не носят маски, магазини, заведения за хранене и просветителни институции в никакъв случай не са затваряли тук. Тази тактика е спечелила както твърди критици, по този начин и пламенни поддръжници.

В самата Швеция моделът е необятно известен:  " В противоположен случай щяхме да имаме стопански проблеми. Хората щяха да бездействат, нямаше да имат с какво да заплащат наема си, да заплащат сметки. Това би ги направило унили, което също не е добре ".

Повечето страни към този момент стигат до заключението, че пълната карантина не взема решение казуса.

В същото време в Швеция бяха въведени нови санитарни правила – неразрешено е да се събират повече от 50 души, належащо е да съблюдават обществена отдалеченост и за предпочитане е да се работи от у дома.

На пръв взор резултатите от шведския опит не са обнадеждаващи. Броят на жертвите от е доста по-висок, в сравнение с в прилежащите Дания, Норвегия и Финландия. Но при всичко това броят на смъртните случаи на глава от популацията тук към момента е доста по-нисък, отколкото в някои европейски страни, в които бяха въведени най-строгите карантинни ограничавания, предава БГНЕС.

Разговаряхме с един от идеолозите на шведската карантинна тактика, основен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел: " Не можем изцяло да се отървем от тази болест, тъй че нашата задача е да я държим под надзор. Досега успяхме. Понастоящем няма нови стационарни пациенти с COVID-19 в нашите клиники. Нашата болнична система не е претрупана. Разпространението на инфекцията е изцяло задоволително. И да се надяваме, че ще се усъвършенства с появяването на имунизацията ".

Но от позиция на тези шведи, които трябваше да понасят заболяването, реакцията на управляващите на разпространяването на инфекцията не наподобява безапелационна.

Шест месеца след диагностицирането с COVID-19, Ема Мартенсон към момента се оплаква от непрекъсната тахикардия и проблеми с дишането: " Мисля, че трябваше бързо да разпознаем заплахата, която съставлява тази зараза. "

Сега, когато втората вълна от коронавирусна зараза стартира в доста европейски страни, няма нарастване на броя на хората, инфектирани в Швеция. Това може да е доказателство за триумфа на шведската тактика. Но крайният резултат може да бъде извлечен единствено след края на пандемията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР