По указания на Върховната касационна прокуратура Апелативната прокуратура в София

...
По указания на Върховната касационна прокуратура Апелативната прокуратура в София
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура проверява как е прекратено делото за кюлчетата, заяви Иван Гешев

По инструкции на Върховната касационна прокуратура Апелативната прокуратура в София ревизира по какъв начин е прекъснато делото за " кюлчетата ", сподели за Българска телеграфна агенция основният прокурор Иван Гешев.

По-рано през днешния ден градският прокурор на София Илиана Кирилова съобщи - още веднъж пред Българска телеграфна агенция, че досъдебното произвеждане за така наречен " кюлчета " е прекъснато на 10 май.

Става дума за следствието, което бе формирано по фотоси, за които се твърди, че са от спалнята на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета.

Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма по какъв начин да се откри дали тези банкноти и кюлчета на фотосите са същински, или са единствено макети, даже да съответстват като номера със съществуващи, разясниха от прокуратурата пред държавната телеграфна организация. 

От държавното обвиняване припомниха, че по делото са били направени редица интернационалните поръчки и запитвания дали банкноти, с такива серийни номера съществуват.

Този случай сподели, че митът за всевластния основен прокурор е политическа офанзива и не дава отговор на правната наредба в страната, уточни от своя страна Иван Гешев.

Разбрах за прекратяването на това досъдебно произвеждане, за жалост, от обява, която ми беше изпратена тази заран. Няма някаква законова наредба, която да задължава аз да бъда известен.

В интервала, когато е прекъснато досъдебното  произвеждане, основен прокурор е бил Борислав Сарафов, тъй като аз тогава бяха в Съединени американски щати, уточни още Гешев. Той уточни, че застава зад всеки български прокурор, който прецизно съблюдава Конституцията и законите на страната.

Не съм осведомен със случая и няма законово обвързване да бъда осведомен със случая, с изключение на когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че казусът е взет на специфичен контрол от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура.

През цялото време е бил на специфичен контрол и това, което разбрах през днешния ден, откакто прочетох обявата, е, че има инструкции от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна инспекция на постановлението за преустановяване, разяснява Гешев.

По думите му прокуратурата има построена законова рамка по какъв начин се поддържат на надзор постановления за отвод от формиране и разпореждане за преустановяване, с изключение на когато не подлежат на правосъден надзор. И този метод е така наречен инстанционен надзор, т.е. всяка по-горна прокуратура може да ревизира законосъобразността и дали съответните дейности от инспекцията и досъдебното произвеждане са цялостни, изясни Иван Гешев.

Той изключи каквото и да е нерегламентирано влияние върху съответните наблюдаващи прокурори и сподели, че има цялостно доверие на всеки един български прокурор и магистрат. Той добави, че е сигурен, че те се произнасят съгласно доказателствата по делото и вътрешното си разбиране.

Това не изключва опцията да бъдат позволени някакви неточности при реализиране на така наречен инстанционен надзор и длъжностен надзор, да се установяват някакви пропуски, сподели още основният обвинител.

По мотив гласуваните през вчерашния ден текстове в Народното събрание, с които бяха направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, Гешев съобщи, че това не е механизъм за надзор, а са “противоконституционни разпореждания ”.

Това е ясно за всеки български правист, а освен правист, ами и студент по право в 1-ви курс. Целта на този закон е единствено и само премахване на основния прокурор, т.е. на Иван Гешев, то няма други, уточни той и бе безапелационен, че ще сезира Конституционния съд сега, в който бъде обнародван закона. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР