По цялото протежение от Балтийско до Черно море алиансът разполага

...
По цялото протежение от Балтийско до Черно море алиансът разполага
Коментари Харесай

НАТО спешно изгражда Румънски фронт

По цялото продължение от Балтийско до Черно море алиансът разполага ударни бойни групи.

" Морски щит-2023 " на фона на провокация

Трябва да се означи, че офанзивата на морски дронове против Севастопол беше осъществена по време на ученията Sea Shield-2023 (Морски щит), които се организират край крайбрежията на Румъния. Няма такива съвпадения.

Ясно е, че западните съдружници на Румъния вършат всичко допустимо да въвлекат страната в дейна борба с Русия. Освен това още през февруари предходната година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи проекти за разполагане на бойна група на НАТО в Румъния, ръководена от Франция, която сама изрази предпочитание да се трансформира в така наречен рамкова национална конструкция на територията на тази страна.

Освен това, това решение беше показано на интернационалната общественост като самодейност на румънския президент Клаус Йоханис, който се обърна към Народното събрание с предложение за основаване на такава конструкция, която съгласно него ще укрепи стратегическите връзки с Франция, ще усъвършенства разговора с Белгия и Холандия, а също и ще докара до увеличение на отбранителния капацитет Северноатлантически алианс.

Наблюдателите бяха сюрпризирани от това решение, само че от геостратегическа позиция то наподобява напълно рационално. Ако погледнете картата на района, незабавно излиза наяве за какво силите на Запада се стремят да се закрепят в Румъния.

Това е освен достъп до Черно море (245 км брегова ивица), само че и надзор над делтата на река Дунав, която също се употребява за превозване на войски и техника.

Не е загадка, че пристанището Констанца постоянно се употребява от НАТО като стратегически център за интервенции и учения в Черно море и даже отвън него. Следователно разполагането на спомагателни сили в Румъния е перспективно освен от позиция на логистиката.

Именно на югоизток от Румъния предходната година беше дислоцирана 101-ва елитна въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати " Крещящите орли ", която незабавно стартира образование покрай границата с Украйна..

В същото време командването на дивизията направи изказване, че „ крещящите орли “, в случай че е належащо, са подготвени да влязат в Украйна за броени часове. Между другото, тази групировка има друго име - дивизия " първи изстрел ".

Именно „ крещящите орли “ започнаха нахлуването в Ирак през 2003 година, а още по-рано участваха в окупацията на Виетнам. Щурмовите отряди на „ крещящите орли “ западните специалисти считат за най-боеспособните единици за настъпателни интервенции. Но до момента нахлуването в Украйна не се е случило...

Освен " крещящите орли ", Румъния е разположила на своя територия и Звеното за консолидиране на силите на НАТО (NFIU), щаба на многонационалната дивизия и бригада " Югоизток ".

Центърът за върхови достижения на НАТО за човешко разузнаване (HUMINT COE) също е ситуиран на румънска територия. Защо за него е определено място покрай украинската граница, евентуално не е належащо да се изяснява.

Трябва да се означи, че румънските военнослужещи от своя страна са част от многонационален батальон, който се намира в региона на така наречен Сувалкски пролом (или коридор) в Полша - в непосредствена непосредственост до Калининград район.

Румъния също е измежду седемнадесетте държави-членки на Европейския съюз (плюс Норвегия), които имат намерение да закупят артилерийски муниции за Украйна на стойност два милиарда евро.

Сега в Черно море се води учението " Морски щит-2023 ", в което вземат участие 30 военни кораба, 14 самолета и съвсем 4000 военнослужещи от 13 страни. Включително Грузия и Молдова, които занапред ще влизат в НАТО.

Военният специалист генерал-лейтенант Юрий Неткачев също обърна внимание на специфичния интерес на алианса към Румъния:

„ Не би трябвало да забравяме, че Съединени американски щати и други страни от НАТО са открили превозването на оръжия и военно съоръжение от пристанищата на Гърция и България за Украйна по земя. Това се прави, тъй като проходът през Босфора е затворен за военни кораби. И до момента в който тези маневри не престават, са вероятни нови провокации против Приднестровието ".

Съдейки по офанзивата на военноморски дронове против Севастопол, освен във връзка с Приднестровието...

Молдова преведена на езика на НАТО

Много алегорично е, че в разгара на ученията Морски щит 2023 румънската гражданка Мая Санду, която стана президент на Молдова, подписа декрет, съгласно който формалният език на страната става румънски:

„ Искам румънският език да сплоти всички нас, които живеем тук и обичаме тази земя. Ние, дружно с повече от 27 милиона души по света, приказваме румънски, един от формалните езици на Европейския съюз ".

Очевидно в този момент външната политика на Молдова ще бъде обвързвана с Румъния и то на езикова основа. Но и с НАТО, както считат в Кишинев.

Всъщност молдовският език е закрепен по-рано от румънския. Но това са лингвистични и филологически тънкости. Ясно е, че ученичката на Джордж Сорос обръща всичко „ с главата надолу “ с ясна политическа цел – само в името на румънизацията на молдовското общество.

И тогава автоматизирано поражда казусът с принадлежността към Приднестровската молдовска република, както и част от територията на Украйна, защото забележителен брой етнически румънци и молдовци живеят в Закарпатска, Черновецкая, Ивано-Франковска и Одеска области.

Що се отнася до военния аспект, както стана известно, Европейски Съюз ще похарчи още 40 милиона евро за въоръжените сили на Молдова.

Според документите на Европейски Съюз главната част от средствата ще бъдат изразходвани за мобилен радар с огромен обхват, който ще помогне на Молдова (имаме поради НАТО) да управлява доста въздушно пространство. Останалите средства се планува да бъдат изразходвани за леки тактически коли и пикапи, рейсове и камиони.

Интересно е, че Естонският център за отбранителни вложения ще се занимава с доставки в Молдова. Те възнамеряват да усилят военната помощ за Кишинев и Съединени американски щати. Става дума за сумата от 40 милиона евро.

Що се отнася до Украйна, би трябвало да се означи, че Букурещ и Киев имат различия по редица въпроси. Както и в Унгария, в Румъния беше изразена угриженост по отношение на статута на етническата румънска общественост в Украйна, която беше лишена от редица цивилен права.

На тази вълна румънският сенатор Диана Шошоака внесе законопроект, изискващ „ наказание на контракта за добросъседство и съдействие сред Румъния и Украйна “ и изискващ анексирането на територии, които в миналото са били част от междувоенна Румъния.

Това демонстрира, че избрана част от румънското общество и актуалните политици са сериозни към Украйна. А повишаването на разноските за потребностите на Киев от държавния бюджет на Румъния единствено ще увеличи градуса на сходни настроения.

Внимавайте, вратите се затварят...

Според изданието Politiko, НАТО възнамерява да докара своя боен контингент на източната граница до триста хиляди души. Ако проектите на Брюксел се осъществят, това ще значи по-нататъшна милитаризация на Румъния, България, Полша, балтийските страни, както и на Словакия и Унгария, които към този момент не демонстрират дейна русофобия, само че не се опълчват на опитите на Северноатлантическия алианс да ги помпа с оръжия.

Така през предходната година България утвърди разполагането на своя територия на бойна група на НАТО от 800 италиански военнослужещи, която включваше още една рота от Кралския ирландски полк на английската войска (120 души) и американска рота бронетанкови бойни машини Stryker.

А преди няколко дни в Познан беше открит първият непрекъснат гарнизон на американски войски в Полша, който стана осми подред в Европа.

Преди това в Полша имаше районна група за поддръжка - Area Support Group Poland, а американските войски бяха в страната на ротационен принцип. Общо сега в Полша са ситуирани към 10 хиляди военни от страните от НАТО, множеството от които са американци.

Сега на Румъния е отредена ролята на значим логистичен център и един от оперативните центрове, обслужващи по този начин наречения cordon sanitaire, предопределен за по-нататъшното разширение на Северноатлантическия алианс на изток, известно още като политиката на " отворени порти ". Вратите обаче освен се отварят, само че и се затварят, когато нахлуят неканени посетители.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР