По цени на едро - яйцата са най-скъпи във Враца

...
По цени на едро - яйцата са най-скъпи във Враца
Коментари Харесай

Яйцата в Русе са едни от най-скъпите

По цени на едро - яйцата са най-скъпи във Враца - по 43 стотинки на численост, следват Русе и Кърджали

За година приблизително храните у нас са поскъпнали с над 50%. Най-шокиращо е повишаването при яйцата - с над 76%. Следват олиото и каймата - надлежно с 57 и малко над 51 на 100. Сериозен растеж се регистрира също при кашкавала, захарта и пилешкото месо, предава.

По цени на едро - яйцата са най-скъпи във Враца - по 43 стотинки на численост, следват Русе и Кърджали. В магазините обаче, мъчно могат са намерят за под 0,50 лв.. Най-скъпо олио пък купуват жителите на Ямбол - 5,20 лв. за литър на едро. Следват Смолян и Пловдив.

Каймата, която е третият артикул с най-сериозно повишаване през годината, е най-скъпа в Кърджали. Там на едро за кг хората заплащат близо 10 лв.. Следват Благоевград и София.

Журналистът Искра Ангелова споделя, че през последния месец вижда повишаването на всички съществени артикули. " Моето дете доста обича шопска салата и постоянно потеглям към доматите и краставиците, тъй като преди Коледа имаше едни краставици по 9 лв. и ние им казвахме " златните ". Не ги мериш тези неща, само че съм излизала с една краставица от магазина и то не тъй като съм стисната ", споделя тя.

Според Искра приходите на хората са толкоз ниски, че потребителската кошница няма накъде да се свива.

" Виждам олио за 13 лв., хора, какво се случва? ", попита журналистът.

На годишна база олиото сега е поскъпнало с към 60%: " Това е невиждано и нечувано. Единственият път, когато си припомням такава фрапантна инфлация, е през 1997 година, когато ние студентите свалихме държавното управление.Не е обикновено даже човек, който е доста богат, да не може да забележи, че яйцата са поскъпнали със 100%. Какво се случило с тези кокошки? Вече и аз не мога да схвана, не приказваме за тези щастливите, които към този момент не можем да си ги позволим. "

Искра добавя, че по работа е била в Лондон, Варшава и Солун, като по думите ѝ маслото е било по-евтино: " Никъде по света не коства 4 евро. "

За последната година с изключение на маслото и млечните артикули, нарастнаха и кашкавалът, и сирената.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР