По традиция в седмиците след края на Откритото първенство на

...
По традиция в седмиците след края на Откритото първенство на
Коментари Харесай

Нов крал в Рио: Нори повали защитаващия шампион Алкарас и му нанесе първа загуба за сезона

По традиция в седмиците след края на Откритото състезание на Австралия мнозина изявени експерти на клей избират да вземат присъединяване в цикъла от шампионати в Южна Америка за сметка на останалите, предпочели конкуренциите на твърда настилка в Европа. През тазгодишната тенис акция обаче наблюдавахме двама играчи, които се оказаха над всички други, като това са точно Карлос Алкарас и Камерън Нори, които спориха между тях предходната неделя за трофея от надпреварата в Буенос Айрес, където 19-годишният испанец направи своето завръщане в Тура и хастари мощното си показване в " Градът на тангото ", триумфирайки с оценката.

Впоследствие двамата първенци в шампионати от сериите " Мастърс 1000 " се насочиха към АТР 500 конкуренцията в Рио, на която младежът имаше нелеката задача да пази купата си отпреди 12 месеца, когато направи първата крачка към изкачването на върховете в тениса през предишния сезон. Въпреки сензационните участниците във финалната четворка на надпреварата в лицето на Бернабе Сапата Мирайес и квалификанта Николас Джари, то топ поставените в схемата се оправиха с тези си тествания в хода на вчерашния ден, освен това след трисетови борби, с цел да оформят край между тях за втора поредна седмица.

Днешната им среща в карнавалния град изглеждаше съвсем като копие на съревнованието им в аржентинската столица, откакто първенецът от US Open поведе със сет и пробив, само че тогава дискомфорт от физическо естество в дясното бедро помрачи напълно стореното от Алкарас, при което левичарят се възползва от опцията си и сътвори цялостен поврат, с цел да вземе своя реванш от досегашната първа ракета на планетата и го детронира за 2 часа и 43 минути на корта - 5:7 6:4 7:5. По този метод международният номер 13 завоюва своята пета АТР купа в досегашната си кариера и спря топ поставения в схемата от това да се изравни с Новак Джокович по точки на върха в ранглистата.

Още през цялото време на дуела ибериецът засвидетелства афинитета си към офанзивата и непроменяемо търсеше завършващо отиграване, като превръщаше ударите си в уинъри. Парадоксално или не обаче, международният номер 13 пръв доближи до опция за пробив, откакто Карлитос неколкократно пресили форхенда си, изпращайки го в навън, само че все пак остана невъзмутим и се възползва от отличния си през днешния ден първи сервис, с цел да удържи подаването си.

Постепенно с течение на времето пък защитаващият първенец стартира да повишава оборотите и продуцираше от ден на ден уинъри в играта си, с което си заслужи цели четири брейкбола, последния от които беше даже сетбол, но здравите нерви на Нори си споделиха думата във значимите моменти и той ловко се възползва от преимуществото си на левичар, с цел да излезе от неподходящите обстановки. Желанието на Алкарас да направи първата крачка към трофея още преди чукащия на вратата тайбрек беше очевидно, като той завоюва надлъгването от главната линия и обърна заключителния 12-и гейм на британеца от 40:30, откакто извърши прословут ретур уинър от бекхенд, с цел да запише откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част левичарят съумя да се абстрахира от случилото се броени минути по-рано и мълниеносно си обезпечи два шанса за пробив, при които испанецът не се поддаде на напрежението, като оцеля и стремително използва добития подтик в представянето си, с цел да отмъкне началния удар на противника и затвърди водачеството си - 3:0. Впоследствие първенецът от US Open беше близо даже да дублира задатъка си, само че в един миг стартира да бърка неузнаваемо, като придвижването му корта към този момент не беше със същия интензитет и назад на всички упования Нови завоюва четири следващи гейма, повеждайки на собствен ред в резултата. 

Реакцията на любимеца беше повече от впечатляваща и той реализира пробив, с който възвърне паритета, само че проблемите му в идните минути доближиха напълно нови небеса и британецът осъществя рибрейк. В последвалата отмора дясното бедро на международния номер две беше обгърнато с бинт от физиотерапевта, само че това надалеч не усъвършенства физическото му положение и британецът необезпокоявано се поздрави с триумфа във втория сет, изпращайки финала в заключителната му фаза.

Попаднал привидно в невъзможност, Карлитос още веднъж не разреши да бъде грохнал и с поддръжката на публиката, която застана напълно зад тила на защитаващия първенец, влезе в напредък, при който пласира два изумителни ретур уинъра, с цел да възвърне равенството в конфликта за следващ път - 3:3. Последваха два бързи гейма в активите на подаващите, преди Алкарас да прибегне до използването на обичаните си къси топки и вездесъщия му форхенд по правата, с което отрази два брейкбола и резервира паритета.

Идното подаване на Карлитос се трансформира в повратният миг на дуела, откакто младежът въпреки и да се завърна от 0:40, то в последна сметка болката надви и британецът завоюва правото да сервира за купата. Застанал на начален удар, Нори беше хладнокръвен в дейностите си и в жанр с ас оползотвори втората си шампионска точка.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР