По традиция в края на месец февруари в комплекс "Меден

...
По традиция в края на месец февруари в комплекс "Меден
Коментари Харесай

Кукерите от Козия рог“ ще гонят зимата в Меден рудник“

По традиция в края на месец февруари в комплекс "Меден рудник " се организират кукерски игри. Тази година те ще бъдат на 18 февруари, неделя. Шествието стартира в 7.30 часа от вкъщи на "Царя " на ул. "Въстаническа " №55.

Първият ритуален миг в кукерския бит е обхождането на домовете с пожелания за здраве, изобилие и благоденствие. Чрез специфични вълшебен танци и страшни маски се гонят и плашат злите духове и орисници, с цел да има богата годишна продукция през годината. Във всеки дом кукерите извършват разнообразни битови и комични сценки.

В 15.30 часа в двора на Професионална техническа гимназия ще бъде обещано началото на концерт с присъединяване на оркестър "Зеленика ", националните реализатори Ваня Дженезова, Цветелина и Панайот Стойчеви, танцьорите от фолклорен клуб "Пламък ".

В 16.30 часа "Царя " ще насочи звънтящото шествие към мястото за "Посев " - двора на Професионална техническа гимназия.

Вторият главен миг е обредното заораване и засяване, където централна фигура е "Царя ". Тук се избира и "Царя " за идната година.

Мисията на бургаската кукерска група "Козият рог " е младежите да не престават традицията по пресъздаване на остарелия български бит и да съхраняват фолклорното ни завещание. Те са подкрепени в активността си от Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928 ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР