По традиция OPERA OPEN е част от Фестивалната програма на

...
По традиция OPERA OPEN е част от Фестивалната програма на
Коментари Харесай

OPERA OPEN 2024 на Античния театър ще бъде най-силното издание в 10-годишната история на фестивала

По традиция OPERA OPEN е част от Фестивалната стратегия на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е измежду акцентите в културната политика на община Пловдив.

„ Щастлив съм, че от 2019г. насам имаме надграждане на събитията, които се случват в Пловдив и за мен е голяма чест да поздравявам екипа на Държавна опера - Пловдив, за това че и с програмата си заOPERA OPENправи по този начин, че Пловдив да е още по-посещаван. Да е град, цялостен с туристи и с изключение на всичко, което обичаният ни Пловдив може да предложи като културно-историческо завещание, предлага и богата културна стратегия, която става все по-пъстра в годините. OPERA OPEN е и образец за резистентност на плана Европейска столица на културата, а Пловдив се трансформира в конкурентен град на другите европейски столици, в които кипи оперен живот. Благодаря на управлението Държавна опера Пловдив! Доволен съм и, че общината може и оказва помощ, а Операта бележи напредък “.

С тези думи кметът на Пловдив Костадин Димитров даде началото на провелата се през днешния ден среща с журналистив Заседателната зала на община Пловдив, по време на която беше показана програмата и акцентите в идното 10-то издание на Международния фестивал OPERA OPEN.

„ Поздравявам сърдечно екипа на Държавна опера Пловдив, тъй като фестивалът OPERA OPEN предефинира трендовете в оперното и театралното изкуствов страната. Всички нововъведения, с които се показва това изкуство - оперния спектакъл, се дължат на Опера Пловдив. И ние сме извънредно щастливи, че държавните културни институти, с които Пловдив толкоз доста се гордее, са надминали от дълго време националното равнище и бележат все нови и нови висоти. Операта е голям мотор за развиването на събитийния туризъм в Пловдив, а оттова и на културно-историческия туризъм “,каза заместник-кметът Пламен Панов.

Доц. доктор Нина Найденова алегорично „ съобщи щафетата “ на новия шеф на Опера Пловдив – маестро Диан Чобанов, като заяви, че остава в организационния екип на фестивала.

„ Каузата, обвързвана със 70 години Опера Пловдив и 10 години фестивал OPERA OPEN, са годините, които пресмятат упоритостта и желанието на екипа ни Пловдив да е място за просвета. Такъв е и слоганът тази година „ Операта е тук! “. Защото тя е метод на живот, на мислене, на другарство посредством просвета – с онази огромна метафора, с която желаеме да създадем живота тук по-смислен и по-пълен с оптимизъм. Ще виждате на всички места „ Операта е тук! “ - като смисъл и обръщение. „ Операта е тук! “ – в своя град, в страната си, в сърцата на жителите. Тук е, с цел да свърже минало и бъдеще с нежното и убягващо Сега. Операта е тук – с цел да взе участие в пулса на града “,каза доцент доктор Нина Найденова.

„ Каузата ни не е Опера Пловдив, а град Пловдив. Това издание на OPERA OPEN ще е най-хубавото до в този момент. Очакваме рекорден брой аудитория. Участието на звезда от подобен сан катосветовно приетата оперна дива Аида Гарифулина е комплимент за Пловдив. Специалното издание на OPERA OPEN през 2024 година включва две премиерни продукции с присъединяване на интернационалните актьори – операта „ Кармен “ от Бизе и балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев “, описа маестро Диан Чобанов.

„ Благодарение на поддръжката на община Пловдив, ще има огромен церемония - концерт на 16 юни навън, на площада, с присъединяване на международния цигулар Васко Василев, с голяма сцена и озвучаване. Два часа градът ще бъде музика! Гала-концертът е подарък от община Пловдив и Опера Пловдив за хората на града. Ще се радваме, в случай че това стане традиция. А международната оперна прима, наша съгражданка и почетен жител на Пловдив - Соня Йончева посвещава своя концерт на 70 години Опера Пловдив. Той се провежда напълно от нейната фондация, а Държавна опера ще взе участие с оркестър, хор и хористи “,разказа още доц.д-р Нина Найденова.

„ Пловдив е столицата на културата и тук се прави музика на международно равнище “,допълни артистичния шеф Лучано Ди Мартино.

Детайлите и акцентите от програмата, които показаха маестро Диан Чобанов – шеф на Държавна опера Пловдив и маестро Лучано Ди Мартино – артистичен шеф, вижте в атачмънтите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР