По традиция, на втория ден от Великден в Бачковския манастир

...
По традиция, на втория ден от Великден в Бачковския манастир
Коментари Харесай

На Светли понеделник: Литийно шествие с иконата на Богородица от Бачковския манастир

По традиция, на втория ден от Великден в Бачковския манастир се организира литийно шествие с иконата на Света Богородица.То стига до местността Клувията, където светинята е открита преди няколко века от две овчарчета.

Литийното шествие потегли малко след 8 ч и беше водено от игумена на манастира свещеник Сионий.

Тази година се допускаха да вземат участие всички искащи, само че особеното е, че поради пандемията, иконата не беше носена на платформа от доста хора. Държаха я единствено двама души, които се сменяха на несъмнено разстояние. Венецът също се носеше настрана.

Заради обстановката на пандемия, събиранията са неразрешени и това е повода курбан в местността Клувията да няма. Вместо това всички събрани средства и хранителни артикули ще бъдат раздадени в помощ на обществено слаби хора.

Иконата на Света Богородица е една от най-старите чудотворни, непокътнати в България.

Вече повече от 25 години Люба Попова идва от София в Бачково, с цел да изплете саморъчно венеца за украсата на чудотворната икона на Света Богородица. Жената има вяра, че Божията майка персонално е поискала това от нея.

Чудотворната бачковска икона е открита в местността Клувията преди повече от 4 века от две овчарчета. Смята се, че светинята е била скрита в скалите от монасите, с цел да я запазят от набезите на османците.

Шествието, което по традиция се провежда на днешния ден съгласно историци се смята за най-старата лития у нас.

С облика на Божията майка се свързват хиляди чудеса. За да й се поклонят идват хора от цялата страна и от чужбина.

И тази година за 3-километровото литийното шествие беше изнесено копие на чудотворната икона, а оригиналът, който прецизно се пази от щета, остана в църквата на манастира.

Късно следобяд иконата ще бъде върната в Бачковския манастир.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР