По традиция на 18 август Българската минно-геоложка камара удостои с

...
По традиция на 18 август Българската минно-геоложка камара удостои с
Коментари Харесай

Престижни отличия за „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ по случай Деня на миньора

По традиция на 18 август Българската минно-геоложка камара удостои с годишните си награди дружествата-членове в сектора. Компаниите получиха оценките на националното честване на Деня на миньора.

Наградата за корпоративна обществена отговорност бе връчена от зам.-министъра на труда и обществената политика Гинка Станчева на проф. дтн инж. Цоло Вутов, шеф на Геотехмин ООД и създател на Благотворителна стратегия „ Българските добродетели “.

„ Тази премия е значима и за колектива на Група ГЕОТЕХМИН, за мениджмънта и за служащите. Но е доста значима и за жителите в районите, в които работим. Ние сме съдействали доста за общините и ще продължаваме да поддържаме развиването им. Минните сдружения би трябвало да продължат активността си и да просперират, тъй като те обезпечават претовареност и покачват стандарта на живот в районите, в които работят “, сподели проф. Вутов при приемането на премията.

Призът е за връзките с локалната обществена среда, щедрост и за осъществени социално-отговорни начинания през 2022 година и 2023 година на територията на пет общини – Етрополе, Мирково, Чавдар, Златица и Челопеч. Сред плановете за заслужената номинация е неповторимата самодейност „ Да създадем филм “, в която 45 възпитаници от 5 до 12 клас от 13 учебни заведения от гр. Етрополе и Средногорието показаха 10 минни специалности в Елаците-Мед в два късометражни кино лентата. Младежите завоюваха специфична премия по време на фестивала за младежко кино творчество „ Арлекин “ 2023. Филмите „ Да обичаш специалността си “: и „ Професии за теб “: развиват уменията за кино творчество на учениците и подкрепят дуалното образование и професионалното насочване в регионите с минна активност.

Оказаната помощ при бедствията в карловските села Каравелово, Богдан и Слатина и Етрополе, поддръжката за акциите на БЧК за съпричастие към потърпевшите от земетресението в Турция и Сирия са измежду жестовете на щедрост на Група ГЕОТЕХМИН. Сред номинираните планове за тази премия са закупуването на рентгенов уред последно потомство за потребностите на МБАЛ „ Проф. доктор Ал. Герчев Етрополе “, дарен по Благотворителната стратегия „ Българските добродетели “ на Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, безплатните профилактични прегледи в с. Чавдар, ремонта и построяването на детски площадки в с. Челопеч, с. Мирково, ремонта на улици в гр. Златица, енергийна успеваемост и основаване на условия за спорт в учебни заведения и доста други жестове за хора в потребности. Това, което отличава обществената ангажираност на Групата, е че управлението и нейни чиновници са персонално ангажирани и вземат участие в благородните начинания.

Елаците-Мед – най-голямото сдружение от Група ГЕОТЕХМИН, получи годишната премия в категория „ Иновации “ за плана: „ Внедрена новаторска безпилотна летателна система WINGTRAONE GEN II В „ Елаците-Мед “ АД “. Инж. Стоил Димитров, общоприет шеф „ Производство “, получи премията от Ивайло Шотев, зам.-министър на стопанската система и промишлеността, и инж. Драгомир Драганов, ръководител на БМГК.

Проектът е предопределен за събиране на геопространствени данни с огромна акуратност – картиране и 3D моделиране, пресмятане на размери, и други Иновативната разработка е осъществена и внедрена при започване на 2023 година от експерти от маркшайдерския и геотехническия отдел на Рудодобивния комплекс. Летателната система, със програмен продукт за обработка на резултатите, е първото такова решение в България за осъществяване на точна въздушна фотограметрия в изискванията на открит рудник. Методът на въздушна фотограметрия с безпилотната летателна система замества, без да изключва, стандартните способи на маркшайдерско снимане, а получените модели са доста подробни и точни. Полученият обстоен 3D модел и ортофото фотография сполучливо се употребява и за задачите на геотехническата картировка на откосите на рудника.

Награда за принос към минерално-суровинната промишленост и по случай 50-годишния му празник, получи и инж. Иво Маринов, шеф на „ Експлозивпрогрес-ГТМ “, част от Група ГЕОТЕХМИН.

Сред удостоените с оценки в други категории на отговорност са Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс, Минстрой холдинг, Каолин и други Специални награди получиха и учени и експерти, съдействали за развиването на НТС по МДГМ, както и студенти отличници.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР