По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението

...
По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението
Коментари Харесай

Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения


По традиция на 10 март означаваме светлия героизъм на спасението на българските евреи и в това време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна ера. През 1943 година българският народ безстрашно устоя едно от огромните си исторически тествания и направи това, което малко на брой други в Европа съумяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това избавление бе в големия духовен капитал на цели генерации. Надгради го будната съвест на България – православната черква, народни представители, политически и публични водачи, болшинството елементарни българи. Това декларира президентът Румен Радев с послание във връзка годишнината.

Отхвърлили удобството на конформизма, изправили се против безразличието, предците ни не разрешиха депортацията на своите съседи, съученици и другари евреи. Така те завещаха и на нас парченце от своята смелост и героизъм, от вярата в човешкия живот, споделя още президентът. 

По думите му през последните дни живеем с чувството, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими неточности от предишното, да посее семената на нови неправди и премеждия.

Ето за какво през днешния ден образецът на нашите предшественици грее изключително блестящо. И не е случайност, че доста българи, почтени техни наследници, отварят сърцата си – този път за почтените жертви на една братоубийствена война, прибавя още Радев. 

Историята за чудото, сътворено от дребна България в най-мрачните за Европа години, би трябвало да се споделя. За да не забравяме, че с общи старания можем да се сплотяваме към положителното и да даваме вяра там, където е най-нужна. Поклон пред спасителите на българските евреи!, приключва словото си Радев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР