Два процента от децата на възраст между 6 и 9

...
Два процента от децата на възраст между 6 и 9
Коментари Харесай

В България има 6-годишни деца, които пушат

Два % от децата на възраст сред 6 и 9 година пушат обичайни цигари, а три % употребяват електронни цигари. Това демонстрират предварителните данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация " Грижа за здравето ".

В нея вземат участие към 700 души, от които към 300 са деца до 18-годишна възраст. Данните демонстрират, че в 77% от фамилиите на дребните деца най-малко единият родител пуши.

Децата пушат, „ тъй като е готино “, а 65% от запитаните дават отговор, че пушат електронни цигари поради аромата или усета им. Първият опит за пушене измежду 10% от децата е бил на възраст 6-12 година, разгласи доктор Пламена Стоименова от висшето учебно заведение.

Младите хора, на възраст 19-25 година, пушат главно обичайни цигари. В тази възрастова група 23% пушат вейпове, а други 23% - нагреваеми произведения. Във възрастовата група 16-19 година 27% пушат обичайни цигари, само че се покачва процентът на пушещите вейпове - 30%, уточни още Стоименова. На въпрос дали родителите им пушат, доста огромен % от децата на възраст 13-15 година споделят, че най-малко единият родител пуши.
България е преди всичко в Европа по пушещи деца на възраст 13-15 години, сподели Нела Вампорова, член на офиса на Световната здравна организация в България. Резултати от проучване от 2023 година, фокусирано върху деца на възраст 13-15 година, демонстрират, че България е преди всичко в Европа по пушещи деца, в това число и на електронни цигари, добави тя. По думите ѝ 62,7% от децата споделят, че постоянно са били в затворени публични места, в които се е пушило. На пасивно пушене у дома са били изложени 54,7% от децата. Тези данни изискват обединени и неотложни ограничения, добави тя.

Колкото и да понижава броят на пушачите, България постоянно „ води “ с 10%, сподели Анина Чилова от Националния център по публично здраве и разбори. България дължи на децата редовно здравно обучение, а не тематиката да се разисква рядко в часовете по биология и здравно обучение, " които са най-скучните ", добави тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР