По този повод Регионален исторически музей – Пловдив ще представи

...
По този повод Регионален исторически музей – Пловдив ще представи
Коментари Харесай

Как честваме 138 години от Съединението на България в Пловдив

По този мотив Регионален исторически музей – Пловдив ще показа изложбата „ Дарителството има значение ”, подредена в експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” на пл. „ Съединение ” 1, оповестиха за novini.bg от музея в града под тепетата.

На празничния ден жителите и гостите на Пловдив имат опция да я прегледат от 9:00 до 14:00 часа със свободен вход. След 14:00 часа достъпът до площад „ Съединение ” ще бъде ограничен  по отношение на формалните празнувания, които обичайно стартират след 19:00 часа.



За всеки музей, за цялото общество, за националната и културна памет. Точно затова екипът на Регионален исторически музей - Пловдив продължава да отстоява и разпространява дарителството, тъй като то е един от главните стожери, на които се крепи нашата работа. Богатството от фондове и културни полезности на всеки един музей постоянно включва огромен % дарения – от време на време повече от половината, доста постоянно измежду тях са най-знаковите. Тази галерия показва напълно дребна част – защита извадка на донори и дарения от разнообразни времена – както обратно в десетилетията, по този начин и безусловно от последните дни. Това е нашият метод да кажем огромно „ БЛАГОДАРИМ! “ на донорите. Да напомним на всички останали, че те съществуват, че съществуват музеи, съществуват културна политика и културно-историческо завещание. В актуалното забързано всекидневие, изпълнено с проблеми от екзистенциален темперамент, за жалост, нито музеите, нито дарителството в тях попадат на фокус. Но вяра има – всички тези хора и институции показани в залите и витрините са изрично удостоверение за това.

Изложбата включва фамилни движимости на доктор Константин Стоилов,

дарени от неговата внучка Христина Джидрова, фамилни движимости на Божидар Здравков, дарени от сина му Антон Здравков и от Бистра Здравкова, фамилни движимости на фамилията на Иван Атанасов Арабаджията, дарени от неговата правнучка Богдана Николова, фотоси на полковник Цветан Мумджиев, дарени от неговия внук арх. Цветан Мумджиев, движимости на капитан Никола Андреев, дарени от Мария и Стефан Тусунови, движимости на полковник Цветан Рашков, дарени от фамилията на националния актьор Димитър Панов, движимости на Никола Щерев – Старика, дарени от неговите внуци Мирослава Кацарова и Никола Солаков, фамилни движимости на семейство Банялиеви, дарени от Иванка Банялиева, непоказвани до момента национални носии от региона на Странджа, дарени от Мария Пенева, обичайни японски облекла, музикални принадлежности и кукли, дарени по самодейност на Юко Накаджима от Японската организация за доброволци в чужбина, както и дарове, награди и отличителни знаци, получени от Община Пловдив и предоставени във фондовете на Регионален исторически музей - Пловдив.

Призоваваме всички хора с високо схващане за история и памет – дарявайте на музеи, библиотеки, архиви! Това, което през днешния ден ни се коства маловажно, на следващия ден може да се окаже скъпо удостоверение за предишното!

Дарителството има значение…
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР