По тези кабели се осъществява 17% от световния интернет трафик.

...
По тези кабели се осъществява 17% от световния интернет трафик.
Коментари Харесай

Йеменските бунтовници хути са заподозрени за повредата на подводни кабели в Червено море, които свързват Европа с Азия

По тези кабели се реализира 17% от международния интернет трафик. Преди повредата групировката заплаши с сходно нахлуване...

Емил Василев 14:53 | 27.02.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:31 | 26.02.2024

Основателят на NVIDIA съобщи, че днешните деца нямат потребност да учат програмиране

IT НовиниДаниел Десподов - 9:49 | 26.02.2024

Лунният спускаем уред Одисей се прекатурна, само че за какво?

IT НовиниДаниел Десподов - 17:42 | 25.02.2024

Нов способ форсира заваряването на модулите на нуклеарните реактори от 12 месеца на 24 часа

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Смята се, че йеменските бунтовници хути са развалили подводни кабели за транспорт на данни в Червено море, които свързват Европа с Азия.

Подкрепяната от Иран формация към този момент заплаши, че ще нападна оптичните подводни кабели, по които се придвижва към 17% от международния интернет трафик. Сега наподобява, че групата е направила това, за което заплашваше.

4 от минимум 15-те подводни кабела, които минават през пролива Баб ал-Мандаб в южния завършек на Червено море бяха развалени през последните месеци. Израелското осведомително издание Globes оповестява, че са наранени кабелите EIG, AAE-1, Seacom и TGN-EA. Seacom удостовери, че кабелът ѝ, който се простира сред Кения и Египет е пресечен.

През декември канал в Telegram, обвързван с хутите разгласява карта на кабелите, минаващи по дъното на Червено море. Тя беше съпроводена от известие, което гласеше:

„ Съществуват карти на интернационалните кабели, които свързват всички райони на света през морето. Изглежда, че Йемен се намира на стратегическо място, защото край него минават интернет линии, които свързват цели континенти – освен страни. “

Телекомуникационни компании, свързани с приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Йемен неотдавна обявиха, че се притесняват, че бунтовниците възнамеряват да саботират кабелите.

Съобщава се, че вредите са „ обилни, само че не сериозни “, с помощта на многото други кабели в района. Seacom декларира, че е пренасочила трафика от разваления си кабел към други в региона.

Ремонтът на кабелите няма да е елементарен. Работата може да отнеме най-малко 8 седмици, а тези, които я правят рискуват да бъдат нападнати от бунтовниците, които нападат цивилни кораби в Червено море. The Reg отбелязва, че корабите за ремонт на кабели нормално са резервирани много по-рано.

Счита се, че от развалените кабели най-стратегическият е AAE-1 Азия-Африка-Европа. Линията с дължина 25 000 километра свързва Югоизточна Азия с Европа.

По-рано беше обявено, че хутите не разполагат с подводници, нужни за постигане на кабелите. Има места обаче където те минават на дълбочина 100 метра, което понижава нуждата от съвременни подводници.

Повреждането на подводни кабели за данни е нещо, което сме виждали и преди, въпреки че обвиненият провинен нормално е Русия. Наскоро Европейската комисия предизвести, че тези кабели се нуждаят от възстановяване на сигурността и устойчивостта си в светлината на възходящото световно напрежение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР